به گزارش دیدار مدیا؛ جمهوری اسلامی ایران همواره یکی از مهمترین مسائل در حوزه سیاست خارجی آمریکا بوده است و مقام های آمریکایی نیز به کرات به این مساله اذعان داشته اند. در این راستا، تاکنون پژوهش های زیادی در مورد ساختار داخلی سیاست سازی ها در مورد ایران در دولت آمریکا انجام شده است. با این حال، به تازگی جریان های رسانه ای عبری زبان و رسانه های آمریکایی نزدیک به نومحافظه کاران آمریکایی، مانور رسانه ای گسترده ای را با محوریت کتاب جدید جان بولتون و تجربیات وی از حضور در دولت ترامپ، به راه انداخته اند. ایران در زمره کشورهایی بوده که جان بولتون در کتاب خود، بیشترین ارجاعات را به آن داشته است. در این راستا، وی در اشاراتی به مساله ایران در موارد متعدد در دوران خدمتش به عنوان مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا، سعی داشته رئیس جمهور ترامپ را به اتخاذ موضعی ضعیف و نه چندان قدرتمندانه در برابر ایران متهم کند. در ادامه به بخش هایی از این تلاش های رسانه ای اشاره می شود.
پایگاه خبری تایمز آو اسرائیل در گزارشی خبری با عنوان "بولتون: ترامپ به نتانیاهو گفت که از اقدام نظامی اسرائیل علیه ایران حمایت می کند"، می نویسد: «بر اساس بخش هایی از کتاب جان بولتون که به تازگی و پیش از چاپ آن به بیرون درز کرده، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در گفتگو با بنیامین نتانیاهو به وی تضمین داده که از هرگونه اقدام نظامی اسرائیل بر علیه ایران حمایت خواهد کرد.
بولتون در کتاب خود گفته است: ترامپ صریحا به وی گفته که در جریان مذاکرات مستقیم خود با نتانیاهو به او اطمینان خاطر داده که اگر اسرائیل بخواهد به ایران حمله کند، آمریکا قویا از این مساله حمایت خواهد کرد. ترامپ حتی از بولتون خواسته تا این موضع وی را به نتانیاهو یادآوری نیز بکند.
بولتون در کتاب خود تصریح کرده که به دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا توضیحات و استدلال هایی را ارائه کرده تا به وی بفهماند که چرا استفاده از زور علیه ایران امکان دارد به یک ضرورت انکارناپذیر تبدیل شود.
بولتون در بخش هایی از کتاب خود می گوید که ترامپ به وی گفته: من به نتانیاهو گفته انم که اگر می خواهد به ایران حمله کند من پشتیبان او هستم. با این حال، تو بار دیگر در دیدار با وی، این مساله را به او یادآوری کن.
بولتون در بخش هایی از کتاب خود به اجلاس گروه جی 7 در بیاریتز فرانسه و سفر ناگهانی محمد جواد ظریف به این کشور جهت دیدار با رئیس جمهور فرانسه پرداخته و گفته است: در آن زمان، شایعه هایی پیرامون این مساله که ظریف و ترامپ قرار است با یکدیگر گفتگو کنند مطرح شد. با این حال، این مساله قویا با مخالف من و بنیامین نتانیاهو مواجه شد. اما داماد ترامپ یعنی جرارد کوشنر مخالفتی با این مساله نداشت. بولتون گفته: کوشنر پیشتر هم تلاش های متعددی از سوی نخست وزیر اسرائیل جهت صحبت با ترامپ و تحت فشارقراردادنِ وی را مسدود کرده بود.
بولتون می گوید که ترامپ از کوشنر و میک میلوانی(از مسوولان ارشد کاخ سفید) درخواست کرده تا نظر خود را درباره دیدار وی با ظریف بگویند: میلوانی با این مساله مخالفت کرده اما کوشنر از آن حمایت کرده و دلیل خود را هم اینگونه ذکر کرده که دیدار با ظریف موجب نخواهد شد که ما چیزی را از دست بدهیم.
بولتون می گوید: در بیاریتز فرانسه، تلاش های مختلفی از سوی نتانیاهو و پمپئو جهت قانع کردن ترامپ با هدف عدم ملاقات وی با ظریف انجام شد. با این حال، کوشنر او را احاطه کرده بود و امکان اثرگذاری بر ترامپ وجود نداشت.
کوشنر در استدلال خود که چرا اجازه نمی دهد نتانیاهو با ترامپ در مورد دیدار احتمالی اش با ظریف به صورت تلفنی صحبت کند گفته: او اجازه این کار را نمی دهد زیرا بر این باور است که اساسا این مناسب نیست که یک رهبر خارجی برای رئیس جمهور آمریکا تعیین تکلیف کند که بایستی چه کسانی را ببیند یا نبیند.
جان بولتون در کتاب خود تاکید می کند که ترامپ دوست داشت در میان دیگر رهبران جهانی با جواد ظریف سخن بگوید. وی ادامه می دهد: ترامپ می خواست با ایران حرف بزند اما دستور کار من، نتانیاهو و محمد بن سلمان اتخاذ سیاست هایی بود که در نهایت به سقوط دولت جمهوری اسلامی ایران منجر شود.
بولتون در بخشی از خاطرات خود می گوید که ولادیمیر پوتین به بولتون گفته است اسرائیل به تنهایی قادر به حمله به ایران نیست زیرا از منابع و توانایی های لازم برای یکچنین اقدامی برخوردار نیست و امکان دارد در همان ابتدا، عرب ها در حمایت از ایران وارد عمل شوند که این مساله خود بحرانی را برای اسرائیل ایجاد خواهد کرد.»
نیویورک تایمز نیز در گزارشی خبری با عنوان "جان بولتون در کتاب جدید خود، از شکاف و نفاق حاکم بر رفتارهای دونالد ترامپ در مورد ایران و کره شمالی، شکایت می کند"، نوشت: «اقدامات سختگیرانه دولت دونالد ترامپ بر علیه دولت های ایران و کره شمالی، در میدان عمل نتیجه عکس داده و موجب شده تا هر دو کشور، بار دیگر و این بار با توان بیشتر، به فعالیت در زمینه فعالیت های هسته ای خود بپردازند.
جان بولتون دلیل شکست های سیاست ترامپ در برابر ایران و کره شمالی را رئیس جمهوری می داند که به ظاهر مواضع سخت گیرانه ای می گرفت با این حال، هر روز و لحظه به لحظه، ذهنیت خود را تغییر می داد و به نوعی دمدمی مزاج بود. بولتون ترامپ را رئیس جمهوری می داند که علی رغم سخت گیری هایش در برابر ایران و کره شمالی، حتی به یک توافق حداقلی هم با این کشورها راضی بود.
آنچه که در زمینه نقش بولتون در دولت ترامپ و سیاست های وی در قبال ایران و کره شمالی نادیده گرفته شده این است که اساسا خودِ جان بولتون درتاریخ آمریکا، یکی از آن دسته از مشاورانی بوده که با مشاوره های خود فجایع زیادی را خلق کرده است. مثلا نقش وی در جریان حمله امریکا به عراق و اثرگذاری به رئیس جمهور بوش در این مسیر، غیرقابل انکار است.
جان بولتون در کتاب جدید خود به صراحت گفته که ترامپ به بنیامین نتانیاهو اطمینان داده که اگر بخواهد به ایران حمله کند، کشورش قویا در کنار اسرائیل خواهد ایستاد و از آن حمایت می کند. با این حال توضیحی نداده که اساسا منظور وی از اینکه گفته آمریکا از حمله نظامی اسرائیل به ایران حمایت می کند چیست و چگونه می خواهد این کار را انجام دهد.
بولتون در بخش دیگری از کتاب خاطراتش می گوید: تحلیل ترامپ این بود که وقتی آمریکا از توافق برجام خارج شود، ایران تحت فشارهای این کشور تسلیم می شود و بار دیگر به میز مذاکره و دستیابی به یک توافقِ گسترده رضایت خواهد داد. با این حال، ابتکار عمل رهبر ایران آیت الله خامنه ای مبنی بر عدم مذاکره با آمریکا، عملا این مساله را منتفی کرد.»
کانال خبری راهبرد وابسته به محمد جواد روح در گزارش خبری پیرامون این مسئله می نویسد: «جان بولتون در کتاب خاطرات خود می گوید: دونالد ترامپ پس از مطلع شدن از خبر ساقط شدن یک پهپاد آمریکایی به دست نیروهای ایرانی سعی داشت به 3 سایت موشکی آن حمله کند با این حال، علی رغم موضع گیری سخت من(بولتون) و مایک پمپئو، از انجام این کار منصرف شد.
ترامپ علی رغم موضع قدرتمندانه ای که در ابتدا علیه ایران اتخاذ کرد، به یکباره نظر خود را پس از مشاره با یکی از مشاورانش تغییر داد. این مساله کاملا مخالف با آن چیزی بود که مطلوب من(بولتون) به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا بود.
جان بولتون در کتاب خود به طور تلویحی از قدرت و نفوذ ایران در منطقه و نگرانی دونالد ترامپ نسبت به واکنش های احتمالی هرگونه اقدام ایران پس از حمله آمریکا به برخی سایت های نظامی این کشور خبر می دهد.»
گفتنی است که موضوع ایران، همواره یکی از مهمترین محورهایی بوده که در عرصه سیاست خارجی آمریکا و همچنین رسانه های وابسته به این کشور، مطرح بوده است. در واقع، دولت و رسانه های وابسته و متحد دولت آمریکا، همواره سعی داشته اند با پرداختن به ابعاد مختلف اقدامات و رفتارهای ایران، این کشور را به نحو دقیق تری مطالعه و در قبال آن، سیاست سازی کنند. در این راستا، به تازگی جریان های رسانه ای عبری زبان و رسانه های آمریکایی نزدیک به نومحافظه کاران آمریکایی، مانور رسانه ای گسترده ای را با محوریت کتاب جدید جان بولتون و تجربیات وی از حضور در دولت ترامپ، به راه انداخته اند.
عمده اهداف این جریان سازی رسانه ای، 1: تاکید بر حمایت همه جانبه ترامپ از حمله احتمالی اسرائیل به خاک ایران، 2: اشاره به نقش محوری بولتون در قانع کردن ترامپ جهت استفاده از زور علیه ایران، 3: اشاره به استقبالِ دونالد ترامپ از دیدار با محمد جواد ظریف در جریان نشست گروه جی 7 در بیاریتز فرانسه، 4: تاکید به رویکرد منافقانه دونالد ترامپ در قبال ایران و اشاره به اینکه وی از یک سو قدرتمندانه در قبال ایران سخن می گوید و در پشت پرده، حتی به یک توافق حداقلی نیز با این کشور راضی بوده است، 5: اشاره به دمدمی مزاج بودنِ دونالد ترامپ در سیاست هایش در قبال کشورهایی نظیر ایران و کره شمالی، 6: تاکید بر اشتباه محاسباتی دونالد ترامپ مبنی بر اینکه اگر آمریکا از برجام خارج شود، ایرانی ها به سرعت برای انعقاد یک توافق جدید با این کشور اعلام آمادگی خواهند کرد، 7: و در نهایت، اشاره ضمنی به ترس ترامپ از توانمندی های نظامی ایران و گوش ندادنِ صد در صدی وی به مشاوره های افرادِ تندوریی نظیر جان بولتون، می باشد.
انتظار می رود در روزهای آتی، رسانه های مخالف با کشورمان همچنان به موضوع خاطرات جان بولتون و کتاب جدیدش، مخصوصا با محوریت ایران بپردازند و سعی کنند از این طریق، دامنه فشارها را بر علیه کشورمان و به طور خاص، دولت ترامپ جهت اتخاذ موضعی قاطعانه تر علیه ایران، بیفزایند. از این رو، رسانه های کشورمان بایستی ضمن واکاوی ابعاد مختلف کتاب جدید بولتون و مواردی که وی در مورد ایران گفته، بر اهمیت محوری ایران در عرصه سیاست خارجی آمریکا تاکید کرده و ضعفِ دولت آمریکا در برابر مواضع انقلابی کشورمان را برجسته سازند. این مساله بایستی با این بینش انجام شود که آگاهی بخشی در مورد رویکردهای منافقانه ترامپ و افرادی نظیر بولتون در مورد ایران، می توان چهره مبهمِ سیاست آمریکایی علیه ایران را عیان سازد و به افکار عمومی این هشدار را بدهد که نباید فریب موضع گیری های به ظاهر خشن و قدرتمندانه ابرقدرت هایی نظیر آمریکا را خورد و همواره بایستی نسبت به خدعه و نیرنگ آن ها هوشیار بود.