به گزارش دیدارمدیا؛ محمدباقر قالیباف، رییس مجلس روز گذشته(یکشنبه) در صحن علنی مجلس در اولین واکنش رسمی به اظهارات اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای مذاکره با ایران، گفت: «مذاکره با آمریکا مطلقاً ممنوع است.» وی درباره رویکرد کلی نظام جمهوری اسلامی ایران نسبت به مذاکره تصریح کرد: «ما مخالف دیپلماسی و مذاکره نیستیم. مذاکره با کشورهای اروپایی باید با حداکثر بیاعتمادی انجام شود» همچنین انتقاد برخی از نمایندگان از برجام و تاکید بر لزوم خروج ایران از معاهده NPT گزارههایی بود اصلاح طلبان تلاش کردند آن را برخلاف منافع ملی القا کنند.
روزنامه آفتاب یزد گزارش یک خود را به این مسئله اختصاص داده و با انتخاب تیتر "دو راه حل مجلس برای این روزها؛ بستن اینستاگرام خروج ازNPT"، می نویسد: «هنوز یک ماه از افتتاح رسمی مجلس یازدهم نگذشته اما به نظر میرسد خط و نشانها و اظهارات تند و تیز به شکلی تصاعدی درحال رشد است. شاید از بد اقبالی حسن روحانی است که اولین قطعنامه علیه ایران بعد از 8 سال و اولین بار در دوره ریاست جمهوری روحانی زمانی تصویب شده که مجلس یازدهم تازه نفس است و با مخالفتی که از سالهای قبل اصولگرایان نسبت به برجام داشتهاند منتظر فرصتی بوده تا شدیدترین انتقادات را نسبت به این توافق نشان دهند.
خروج از ان پی تی که دیروز در مجلس از سوی نمایندگان مختلفی مطرح شد گزینهای است که مجلس اصولگرا مطرح میکند! اما اگر در واکنش به قطعنامه اخیر شورای حکام به دنبال خروج از ان پی تی باشیم با سایر تهدیدات یا اقدامات شدیدترطرف مقابل چه ابزاری در اختیار ایران قرار میگیرد؟
در واقع خروج از ان پی تی به عنوان یک اقدام تلافی جویانه بالاترین گزینهای است که در اختیار ایران است اگر به این سادگی چنین ابزاری از دست برود در مراحل بعدی عملا ایران قدرت بازدارندگی خود را در میدان دیپلماتیک از دست میدهد!
این برای دومین بار است که در همین مدت کوتاه رئیس مجلس استراتژی سیاست خارجی دولت را تعیین میکند!... جریان محافظه کار در روزهای اخیر موج حملات و فشار جدیدی را ایجاد کرده تا دولت را وادار به فیلتر اینستاگرام کند و به نظر میرسد بیشترین مطالبه در این خصوص این روزها از تریبون مجلس شنیده میشود احتمالا از آن جهت که خانه ملت را تریبون مناسبی میدانند تا از طریق آن اهداف خود را به عنوان اهداف مردم معرفی کنند.
جلسه دیروز مجلس و نطقها را اگر بررسی کنیم فارغ از اینکه انتقادات تندی از سوی نمایندگان نسبت به دولت مطرح شد اما یک موضوع دیگر نیز به چشم میخورد و آن این است که مجلسیها به دنبال اولین راه حل هستند، نه بهترین راه حل!
در واقع وقتی آژانس قطعنامه صادر میکند به جای یافتن راه حل درست اولین راه حل که خروج از پیمان NPT است به ذهن نمایندگان میرسد!
وقتی مشکلات و چالشهای فضای مجازی مطرح میشود فیلتر اینستاگرام به ذهن این نمایندگان میرسد! با چنین رویکردی باید منتظر چنین پیشنهاداتی بیشتر باشیم. در حل مسائل ساده نیز همیشه اولین راه حل بهترین راه حل نیست چه رسد به حوزه سیاسی ایران که بسیار پیچیده است.
کاش نمایندگان مجلس به راه حلهای بیشتری هم فکر کنند یقینا اگر راه حلی ایجابی و نه سلبی برای مشکلات پیدا کنند نه دولت که همه ارکان و مردم پشت سر این نمایندگان تازه کار خواهند بود!
روزنامه ابتکار نیز گزارشی تحلیلی در این باره و با تیتر "خط و نشان بهارستان برای NPT"، انتخاب کرده و می نویسد: «در حالی که بدعهدی آمریکا به خودی خود راه را برای بهبود شرایط سخت کرده بود حالا قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مزید بر علت شده است. اما از سوی دیگر طرفین غربی با هر وسیلهای در صدد بهانه جویی در زمین بازی، منتظر خروج ایران از برجام هستند تا با این وسیله بتوانند هم نوا با آمریکا دست به اقدامات سلبی بیشتری بزنند.
حالا اما در داخل ایران نیز مخالفان سرسخت برجام بر روی صندلی سبز بهارستان نشسته اند تا صحبت از خروج از انپیتی را به تصویب برسانند. این اتفاق هرچند میتواند شرایط را در سپهر سیاست خارجی کشور دشوارتر کند اما با توجه به ترکیب فعلی مجلس یازدهم این اتفاق دور از ذهن نیست.»
روزنامه اعتماد نیز در گزارش تحلیلی اش با تیتر "خط و نشان برجامي"، آورده است: «رييس مجلس ايران درحالي براي رييسجمهوري و وزارت امور خارجه شرايط مذاكره با اروپا و امريكا را تبيين ميكند كه تا همين چندي پيش تصميمات در اين زمينه نه در مجلس بلكه در شوراي عالي امنيت ملي اتخاذ ميشد.
چند تن از نمايندگان مجلس كه پيشتر نيز مخالفت خود با توافق هستهاي ميان ايران و قدرتهاي جهاني را اعلام كرده و بارها و بارها خواستار خروج ايران از پيمان منع گسترش سلاحهاي كشتار جمعي موسوم به NPT شدند، روز گذشته نيز فرصت را غنيمت شمرده و از اين مهم سخن به ميان آوردند.»
روزنامه آرمان ملی نیز در گزارش تحلیلی اش با عنوان "مجلس یازدهم و مشکلات مبتلابه مردم"، نوشته است: «مردم دارند با تورم 30 درصد و گراني دستوپنجه نرم ميکنند و هر روز سفره مردم کوچکتر ميشود که از طرفي درآمد آنها کم ميشود بهويژه در دوران کرونايي و از طرف ديگر، نوسان گراني و تورم مردم را کلافه کرده است. اگر تورم افزايش يابد تکليف چيست و چه کسي يا نهادي مسئوليت افزايش تورم را به عهده ميگيرد.
اکنون رسالت نمايندگان مجلس شوراي اسلامي است تا با ارائه طرح يا لايحهاي مديريتشده و تخصصي از گراني و تورم و از ورود کالاهاي قاچاق به کشور جلوگيري کنند؛ اين گوي و اين ميدان.»
شرق نیز در همین زمینه یادداشتی را به قلم عباس عبدی منتشر کرده و می نویسد: «اگر یک مجلس استاندارد با ویژگیهای مرسوم و معمول را در نظر بگیریم طبعا مجلسی حزبی خواهد بود و مراکز پژوهشی نیز در مقام ارائه خدمت پژوهشی به احزاب هستند، احزاب نیز ایدههای خود را براساس یافتههای این مراکز تدوین و ارائه میکنند.
البته فکر میکنم مرکز پژوهشها در مقاطعی به ابزار سیاسی یک جناح خاص نیز تبدیل شود؛ بهخصوص در مقاطع اولیه تأسیس آن این اتفاق افتاد...با همه اینها امیدواریم مرکز پژوهشها بتواند در اصلاح تصمیمگیریها کمک کند ولی متأسفانه بعید میدانم مجلس جدید، خود را نیازمند چنین مرکزی بداند.»
رسانهها و روزنامههای اصلاح طلب در واکنش به انتقاد برخی از نمایندگان مجلس به برجام و طرح لزوم خروج ایران از معاهده NPT سه محور کلی را طرح و دنبال می کنند. 1) بازتاب انتقادات نمایندگان نسبت به برجام و فضای مجازی با کلید واژههایی همچون؛ « اظهارات تند و تیز مجلس اصولگرا»، «خط و نشان کشیدن نمایندگان» «استفاده از فرصت قطعنامه برای تخریب دولت»، «تعیین استراتژی سیاست خارجی دولت برای دومین بار از سوی قالیباف» 2) توجیه عدم خروج از ان پی تی؛ معرفی خروج از NPT به عنوان تنها ابزار قدرت ایران در عرصه دیپلماسی و طرح ادعای از دست رفتن قدرت بازدارندگی ایران در صورت خروج از آن / طرح تشدید همراهی اروپا با آمریکا علیه ج.ا.ا در صورت خروج ایران از NPT 3) تعمیم رویکرد مجلس نسبت به اینستاگرام و خروج از NPT به عنوان «انتخاب اولین راه حل نه بهترین راه حل از سوی مجلس» 3) اعتبارزدایی از تصمیمات مجلس یازدهم و شان رئیس مجلس با طرح مجدد «میزان رای نمایندگان در انتخابات اخیر» و عدم نمایندگی اکثریت جامعه.
گفتنی است با توجه به اینکه ترامپ سخت نیازمند یک برگ برنده بزرگ برای انتخابات است؛ از این رو تلاش دارد با کمک متحدان اروپایی خود ایران را وادار به مذاکره کند؛ چنانکه روزنامه «والاستریتژورنال» از مصالحه اروپا با آمریکا بر سر تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران پرده برداشته است. تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران طبق مفاد برجام ۱۸ اکتبر سال جاری میلادی به پایان میرسد، اما دولت ترامپ تلاش دارد از انقضای این توافق جلوگیری کند. حال اروپا در نقش پلیس بد و با طلب کاری سیاسی پیش نویس قطعنامهای را علیه ایران در شورای حکام به تصویب میرساند که ایران را به سمت مذاکره با آمریکا سوق دهد.