به گزارش دیدارمدیا؛ پس از صدور قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام در روز جمعه که در نتیجه محقق نشدن خواست آژانس جهت بازرسی از دو مرکز ادعایی صورت گرفت، برخی از جریانات داخلی موضوع مذاکره با آمریکا را تنها راه برون رفت از شرایط فعلی عنوان و مدعی هستند که مذاکره شرایط کنونی برای هر دو طرف رویکرد برد – برد است.
مصطفی تاجزاده فعال سیاسی عضو سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در توئیترش می نویسد: «اگر تحریمها مانند دوران قبل از ارسال پرونده ایران به شورای امنیت، منحصر به امریکا بود و دنیا مجبور به همراهی با آن نمیشد، بحران چنین عمیق نمیشد. حال که کشورمان از همکاری نزدیکترین دوستان و همسایگان خود محروم شده، #حزب_پادگانی چگونه #نعمت بودن #تحریمها را توجیه میکند؟
باوجود نقش استثنایی کشورمان در عراق و بهرغم نیاز جدی آن کشور به ایران، دولت همسایه هم مجبور شد تبادلات مالی خود را با ایران قطع و بدهی خود را با فروش غذا و دارو تسویه کند. #دولت_پنهان شرم نمیکند که با نعمت خواندن تحریمها، اقتصاد کشور را به لبه پرتگاه رسانده است؟
اگر رهبر در جریان انتخابات مجلس یازدهم به #مشارکت_حداقلی و #نتیجه_تضمینی رضایت نمیداد و راهبرد #تحریمشکنی را جایگزین #آزادیهراسی و #اصلاحاتترسی میکرد، مشارکت پرشور مردم میتوانست در اراده ترامپ خلل و در دیوار تحریمها ترک ایجاد کند.
ترامپ بهعلت عملکردش در #کرونا و قتل #فلوید، به دستاورد ملموسی برای پیروزی در انتخابات نیاز دارد.حال که شرایط مذاکره از موضع برابر ممکن شده، چرا رهبر با سیاست #نرمش_قهرمانه تهران را به سوی کاستن از سطح مناقشات با واشنگتن با هدف کاهش/لغو تحریمها هدایت نمیکند؟»
خبرآنلاین در همین زمینه یادداشتی را به قلم امیر پسندهپور با عنوان "واکنش مناسب به قطعنامه شورای حکام چیست؟"، منتشر کرده که در آن آمده است: «اگرچه نماینده ایران در سازمان اژانس انرژی اتمی گفته که این قطعنامه ها الزام آور نیست اما نمی توان منکر اثرات وضعی آن در اقتصاد داخلی و به خصوص بازار ارز شد آن هم در شرایطی که اقتصاد ایران روزهای خوبی را پشت سر نمی گذارد. تخریب همیشه از ساختن راحت تر است. ما باید ضمن انتقاد صریح از بی عملی اروپا منفذهای مذاکره و لابی را فعال نگه داریم و از رفتارهایی که مستمسک فشارها و تحریم های بیشتر شود اجتناب کنیم چرا که پایان دیپلماتها به معنی اغاز کار ژنرالها خواهد بود.
ما فراتر از اعلام محکومیت و غیرقانونی دانستن ادعاهای آمریکا باید دیپلماسی را در حوزه های ذیل فعال کنیم:
دیپلماسی عمومی(استفاده از ظرفیت لابیست ها و تینک تنکهای بین المللی و برگزاری نشست با حضور اندیشمندان واندیشکده های معتقد به برجام)
فعالیت پرقدرت درحوزه دیپلماسی رسمی (مذاکره،اعزام هیات،استفاده از ظرفیت گفت وگوهای دو و چند جانبه با غربی ها و همچنین استفاده از ظرفیت سازمان های بین المللی)
دیپلماسی نخبگان( استفاده از ظرفیت نخبگان سیاسی به ویژه چهره های اکادمیک بین المللی برای تنویر افکارعمومی نسبت به رفتار مخرب آیالات متحده در نظام بین الملل و مواجهه غیر قانونی اش با حقوق بین الملل).
شاید این انفعال چند علت داشته باشد. به نظر می رسد این کش و قوس حدودا بیست ساله پرونده هسته ای و بازگشت به نقطه صفر به نوعی از خستگی و بی حسی در سیاست خارجی منجر شده است. شاید هم یکی از دلایل این انفعال و بی تصمیمی، انتظار برای فرا رسیدن انتخابات آمریکاست، باید گفت درحالی که مشخص نیست خروجی آن انتخابات لزوما به شکست ترامپ و برامدن دموکراتها منجر شود، این انتظار بیشتر هدر دادن زمان است تا خرید آن.»
این اولین بار نیست که اروپا برای کشاندن ایران به پای میز مذاکره با آمریکا تشویق می کند. سال گذشته در نشست سازمان ملل نیز روسای فرانسه و انگلیس حسن روحانی را دوره کرده بودند تا با ترامپ دیدار کند. حال با تصویب پیش نویس قطعنامه علیه ایران آنهم نزدیک انتخابات اکتبر آمریکا، قصد دارد ایران را بالاجبار پای میز مذاکره با آمریکا بنشاند. دولت آمریکا بعد از خروج از توافق هستهای برجام در اردیبهشتماه سال۱۳۹۷ به اقداماتی تحریکآمیز سعی کرده ایران را پای میز مذاکره بیاورد. با این وجود، «دونالد ترامپ» که وعده میداد با اجرای سیاستهای سختگیرانه علیه ایران میتواند این کشور را برای عقد توافقی بهتر پای میز مذاکره بیاورد بهدلیل ناکام ماندن برنامههایش در قبال ایران، اینک در آمریکا تحت فشار قرار گرفته است. حال در چنین شرایطی عدهای از جمله مصطفی تاجزاده سخن از مذاکره با آمریکا میگویند.
به اعتقاد آنان بهدلیل شرایط داخلی آمریکا نزدیکی به انتخابات2020 و احتیاجی که دونالدترامپ به یک برد در حوزه سیاست خارجی دارد بهترین زمان برای مذاکره با آمریکاست؛ راهی که یکبار ایران در دولت یازدهم آن را پیمود و نتیجه آن را در دولت دوازدهم دید. در همین راستا محسن امین زاده فعال اصلاح طلب در یادداشتی در روزنامه شرق تاکید کرده است: بهجای «موشک پرانی» باید با آمریکا «آشتی» کنیم. همچنین محسن رنانی، اقتصاددان بر این باور است که «الان بهترین زمان مذاکره است چراکه نوعی توازن میان هر دو طرف برقرار است.