تسلط تجزیه طلبان یمنی بر جزیره استراتژیک سقطری

استیلای اخیر تجزیه طلبان جنوبی یمن (متحدین امارات) بر نیروهای وفادار به منصور هادی (متحدین سعودی)، از سوی رسانه های منطقه مورد پوشش وسیع قرار گرفته است.
کد خبر: ۵۷۸۷
تاریخ انتشار: ۰۲ تير ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۰

به گزارش دیدار مدیا؛ نیروهای جدایی طلب موسوم به مجلس انتقالی در یمن از مدتی قبل با نقض توافقنامه ای که در ریاض و با حضور منصور هادی رئیس جمهور مورد تایید عربستان امضا کرده بودند اماکن راهبردی در استان عدن و همچنین جزیره سقطری در دریای سرخ را که اهمیتی راهبردی دارد اشغال کرده اند. این نیروها مورد حمایت مستقیم امارات قرار دارند و تحرکات انها به تضعیف شدید موقعیت هادی و همچنین در منگنه قرار گرفتن عربستان منجر شده است. ادامه این وضعیت به شکاف میان ائتلاف عربی و حتی اضمحلال ان خواهد انجامید.

 

المیادین در گزارش خبری اش با عنوان "سقوط اخرین پایگاه منصور هادی در جزیره سقطری"، می نویسد: «نیروهای مجلس انتقالی که متشکل از جدایی طلبان جنوب یمن است اخرین پایگاه نیروهای هادی در شهر حدیبو مرکز سقطری را اشغال کرد. اشغال این منطقه در حالی شکل گرفت که نیروهای عربستانی موجود در منطقه روز گذشته پایگاه خود را تخلیه و از منطقه خارج شده بودند... شیوخ منطقه عربستان را متهم به خیانت به مردم شهر میکنند و دولت هادی نیز این اقدام را کودتا علیه دولت قانونی به حساب اورده است.»

 

الجزیره نیز در گزارش خبری اش با عنوان "اهالی سقطری عربستان را به توطئه متهم کردند"، به مباحث زیر پرداخته است:


• در حالیکه نیروهای تجزیه طلب هوادار امارات در حال ورود به مراکز حیاتی جزیره سقطری بودند به گفته منابع یمنی عبدربه منصور هادی رییس جمهور مورد حمایت سعودی از ریاض خواسته بود تا در مورد سقوط این منطقه دخالت کند که عربستان هیچ جوابی به او نداده است.


• نیروهای سعودی موجود در جزیره سقطری هیچ تحرکی را در قبال نیروهای حامی امارات انجام ندادند در حالیکه در مواردی حتی مواضع نزدیک به انها نیز مورد حمله نیروهای جدایی طلب قرار گرفت.


• دولت منصور هادی در بیانیه ای ضمن کودتا دانستن اقدامات نیروهای مجلس انتقالی از دولت عربستان خواست تا برای حل مشکل ورود کند.


• مشاور وزیر اطلاع رسانی یمن اعلام کرد که نیروهای سعودی موجود در سقطری کمکی به نیروهای هادی نکردند و باعث خفت و خاری انان شدند. او اضافه کرد که نیروهای سعودی با هزار سرباز و دهها زره پوش برای کمک به نیروهای هادی وارد جزیره شدند و عملا هیچ کمکی به انها نکردند.


• نیروهای مجلس انتقالی این اقدام خود را گامی در جهت خودمختاری جنوب یمن دانسته اند و اعلام کرده اند که حضور انها برای پر کردن خلاء ناشی از غیبت نیروهای هادی رخ داده است.


• عربستان تاکنون هیچ واکنشی به این حوادث نشان نداده است و اخرین موضع انها نیز بیطرفی در جهت حل مشکلات طرفینی بوده است.


به گزارش دیدارمدیا؛ در حال حاضر میان عربستان و امارات در مورد یمن شکاف عمیقی ایجاد شده است که دیر یا زود به رویارویی همه جانبه این دو و نیروهای نیابتی انها منجر میشود. امارات کاملا اماده تجزیه جنوب یمن و سیطره بر دریای سرخ است و دغدغه ای از حیث تثبیت حوثی ها در شمال ندارد و نیروی قابل اتکا در جنوب را نیز نیروهای جدایی طلب مجلس انتقالی میداند که سازمان یافته ترین شبه نظامیان جنوبی هستند. ورود امارات به سقطری نیز در همان راهبرد سیطره امارات بر دریای سرخ باید جستجو کرد. در مقابل عربستان سختی های بسیار فراوانی در اتخاد موضع نهایی دارد.

 

عربستان از سویی تثبیت فعلی حوثیها را هم از حیث تهدید امنیت ملی خود خطرناک میداند و هم از حیث تقویت نفوذ منطقه ای ایران و لذا تئوری جدایی جنوب یمن عملا برای انها کابوس خواهد بود. جدا شدن مناطق جنوبی و برگشت انها به مرزهای قبل از 1990 عملا دو کشور در یمن را ایجاد میکند که کشور شمالی در اختیار مطلق حوثیان خواهد بود و عربستان باید یک تهدید دائمی را در جنوب خود تحمل کند. از سویی ورود به درگیری با امارات هم به فروپاشی کامل ائتلاف و احتمال پیشروی حوثیها به سمت جنوب را تقویت میکند ضمن آنکه عربستان در صورت بروز جنگ در جنوب باید به کمک شبه نظامیان حزب اصلاح که شاخه اخوان در یمن است برود که مخالف با راهبردهای کلان سعودی است.

 

از سویی امارات نیز شدیدا با حضور نیروهای اخوانی در جنوب یمن مخالف است و در تصمیم خود برای حاکم کردن نیروهای مجلس انتقالی جدی است و بنظر نمیاید ترسی از واکنش عربستان داشته باشد چرا که به بن بست عربستان در موضوع یمن واقف است و از سویی دیگر بواسطه رابطه اقتصادی با ایران میتواند درب مذاکره با حوثیها را نیز باز نگه دارد.

 

عدم واکنش عربستان نیز در مورد وقایع سقطری از دو جنبه باید مورد بررسی قرار گیرد اول وجود تعدادی از نیروهای اخوانی که طبیعتا ورود سعودی برای دفاع از انان به برخورد با امارات منجر میشد و دوم نیز عجزی است که عربستان از حیث راهبردی با آن مواجه است و عملا نمیتواند اقدام خاصی را برای خروج از بحران انجام دهد. موضع ایران در این شرایط بنظر میباید در شکل رسمی دفاع از تمامیت ارضی یمن، محکوم کردن کلیت ائتلاف در مورد عدم پاسداری از حریم کشور یمن باشد اما در عمل ایران باید میان دو طیف بیطرف بماند. رفع مشکل دوگانگی میان امارات و سعودی به تقویت جبهه ضد حوثی منجر میشود و تقویت موقعیت جدایی طلبان نیز باعث بالا رفتن دست امارات و همچنین تهدید حاکمیت یکپارچه یمن میشود که برای کشوری مانند ایران که درگیر برخی نیروهای تجزیه طلب است مورد مناسبی به نظر نمیرسد.

ارسال نظرات
پرونده ویژه
عناوین برگزیده
آخرین اخبار