نگرانی اعراب از تشدید حملات ترکیه به شمال عراق

رسانه های منطقه ای با برجسته سازی ادامه حملات ترکیه به اقلیم کردستان آن را در راستای تضعیف دولت مرکزی عراق قلمداد نموده اند.
کد خبر: ۵۷۸۶
تاریخ انتشار: ۰۲ تير ۱۳۹۹ - ۰۸:۵۸

به گزارش دیدارمدیا؛ ترکیه پس از حدود یک هفته همچنان به حملات خود در خاک اقلیم کردستان عراق با هدف ادعایی نابودی نیروهای پ.ک.ک ادامه میدهد، ترکیه در این میان به هیچ کدام از هشدارهای قانونی دولت عراق توجهی نمیکند و به نظر میاید که از رهگذر این بهانه جویی ها اهدافی بلند پروازانه را در عراق دنبال میکند. ترکیه بهانه ادامه حملات را ناتوانی دولت عراق در کنترل اوضاع مرزی خود میداند و سفیر این کشور در عراق با بی توجهی به اداب دیپلماتیک با صراحت اعلام کرده است که به این حملات ادامه خواهند داد.

 

الیوم السابع در گزارشی خبریبه قلم عامرمصطفی روزنامه نگار مصری با عنوان "حمله ترکیه به شمال عراق منجر به آوارگی هزاران نفر شده است"، به مباحث ذیل پرداخته است:


• رسانه های منطقه ای تصاویری را منتشر کرده ا ند که در ان نشان داده میشود هزاران آواره جنگی در حال ترک منازل خود در شمال عراق به علت حملات سنگین توپخانه ای ترکیه هستند.


• رسانه ها به نقل از مسئولان ترکیه ای اعلام کرده اند انها در صدد توسعه بیشتر پایکاههای خود در شمال عراق هستند.


• عربستان سعودی در بیانیه ای تجاوز ایران و ترکیه به عراق را محکوم کرده است و همبستگی خود را با دولت عراق اعلام کرده است.


صوت العراق نیز مقاله ای را به قلم عطا کرم الله نویسنده عراقی منتشر کرده که در آن آمده است: «حمله ترکیه به خاک عراق و تجاوز به این سرزمین موضوع عجیبی نیست. خاک عراق مدتها است از سوی کل جهان مورد تعرض قرار میگیرد. خاک عراق از سال 2003 و با حمله امریکا حرمت خود را از دست داد و پایه گذار این بی احترامیها نیز امریکاییهایی هستند که بدون اطلاع مقامات عراقی وارد خاک کشور میشوند و سپس مقامات عراقی را به پایگاه محل اقامتشان دعوت میکنند یا بهتر است بگوییم احضار میکنند.

 

دیدگاه اردوغان نسبت به خاک عراق بعنوان جزیی از امپراطوری عثمانی است. او کرکوک و موصل را جزیی از سرزمین خود میداند. اردوغان اعتبار 100 ساله قرارداد لوزان را در سال 2023 پایان یافته میداند و قصد سیطره بر خاک عراق را بعنوان جزیی از سلطنت عثمانی دارد.

 

ترکیه از یاری رسانندگان اصلی به داعش در هنگام اشغال شمال عراق توسط داعش بود و کمک های لجستیکی ان به این گروهک فراموش نمیشود. چرا ترکیه در ان زمان نگران مرزها و امنیت خود نبود؟»

 

در ادامه این نوشته آمده است: «واکنش عراقیها نیز به این حمله حزن انگیز است انها این حمله را گاهی موجب تضعیف کردستان عراق میدانند و از آن استقبال میکنند... ایا در دوران قبل از اشغال عراق کسی توان این تعدی را به خاک عراق داشت؟ چه عنصری در این میان تغییر کرده است؟ عراق بعد از اشغال قادر به کنترل مرزهای خود نیست و نمیتواند از خود دفاع کند.

 

عراق علیرغم ثروت نفتی فراوان 120 میلیارد دلار بدهی خارجی دارد و از پرداخت حقوق کارمندان نیز عاجز است و چطور میتوان توقع داشت که چنین کشور ضعیفی از طرف دنیا مورد احترام واقع شود؟

 

برخی مصطفی کاظمی را با پوتین در دوران عد از یلتسین قیاس میکنند. هر دو مقامات اطلاعاتی هستند که میتوان امیدوار بود مصطفی کاظمی نیز مانند همتای روسی خود در کا گ ب به کامیابی در مهار مشکلات عراق دست یابد.»

 

العربیه نیز در گزارشی خبری با عنوان "حمله گسترده ترکیه به مناطق شمالی استان دهوک"، به این حمله اینگونه واکنش نشان داده است:


• نیروهای ارتش ترکیه ضمن هلی برن نیروهای خود در شمال اقلیم کردستان دست به تشکیل پایگاههای جدید در این منطقه کرده اند.


• تا کنون حداقل 5 شهروند عراقی در این حملات جان خود را از دست داده اند.


• ترکیه مدعی است عملیات پنجه ی عقاب را تا کنون با موفقیت بر علیه اهداف نیروهای پ.ک.ک به انجام رسانیده است و در مقابل عناصر این گروهک نیز مدعی کشتن چند کوماندوی ارتش ترکیه شده اند.


میدل ایست نیز در گزارش خبری اش با عنوان "دولت اقلیم کردستان: استفاده از اراضی اقلیم برای حمله به هر کشوری محکوم است"، به این حمله اینگونه واکنش نشان داده است:


 جوتیار عادل سخنگوی رسمی دولت اقلیم کردستان در بیانیه ای گفت: با ناراحتی و نگرانی حوادث امروز و روز گذشته در مناطق مرزی خود را که خسارت های انسانی و مادی به شهروندان و روستاهای این مناطق وارد کرده است دنبال می کنیم.


 دولت اقلیم کردستان اعلام کرد این حوادث که منجر به شهادت شهروندان و خسارت های انسانی می شود را از سوی هر طرف و به هر دلیلی باشد محکوم می کند.


 سخنگوی رسمی دولت اقلیم کردستان از دولت ترکیه خواست به حاکمیت ارضی و ملی اقلیم کردستان عراق احترام بگذارد.


 وی همچنین از حزب کارگران کردستان (پ ک ک) خواست مناطقی را که در آن حضور دارند ترک کنند و باعث ایجاد تنش در مناطق مرزی اقلیم کردستان عراق نشوند.


 ترکیه نسبت به اقدام عراق در احضار سفیر ترکیه در بغداد در اعتراض به بمباران مواضع نیروهای کرد مخالف در خاک عراق واکنش نشان داد.سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه با صدور بیانیه‌ای تاکید کرد که عملیاتی که توسط نیروهای ترکیه در شمال عراق جریان دارد مواضع نیروهای حزب کارگران کردستان را هدف قرار داده است.این بیانیه افزوده که این گروه تروریستی»یکپارچگی و حاکمیت ارضی عراق و امنیت ملی ترکیه را هدف قرار داده است


 از آنجا که دولت اقلیم کردستان برای برقراری روابط دوستان به کشورهای همجوار اهتمام دارد، نمی پذیرد که از اراضی اقلیم کردستان به عنوان مکانی برای حمله و مقابله با هر کشور دیگری استفاده شود.


 علی ورهان عضو اتحادیه میهنی کردستان عراق تاکید کرد ترکیه 21 پایگاه نظامی غیر رسمی در اراضی اقلیم کردستان دارد.


 بزرگترین پایگاه ترکیه در منطفه کانی ماسی در استان دهوک قرار دارد که 1500 نظامی ترکیه‌ای به همراه نیروی زرهی در آن مستقر هستند.


 وجود این پایگاه‌های ترکیه‌ای با استناد به توافق انجام شده با رژیم گذشته است که به نیروهای ترکیه اجازه می دهد تا عمق 10 کیلومتری در داخل اراضی عراق نفوذ کنند، اکنون نظامیان ترکیه در عمق صدها کیلومتر در اراضی عراق نفوذ کرده اند.


 عزت الشابندر، عضو سابق پارلمان عراق هم از عدم اتخاذ اقدامی از سوی گروه‌های عراقی برای اخراج پ ک ک از اراضی عراق به علت نقض حاکمیت کشور انتقاد کرد و افزود: گروه‌های سیاسی عراقی و دولتمردان تاکنون هیچ گونه تحرک و اقدامی برای اخراج عناصر پ ک ک انجام نداده‌اند و این امر علت مستقیم و ادامه‌دار مداخله نظامی ترکیه خواهد بود.


 در همین رابطه، «هشام الهاشمی»،تحلیلگر امنیتی عراق نیز اظهار کرده است که درخواست اربیل از پ ک ک برای تخلیه مواضع خود در اراضی اقلیم کردستان و عدم ایجاد مناطق تنش‌زا با ترکیه در راستای موضعی منجسم با بغداد برای تامین امنیت مناطق مرزی است.


گفتنی است که ترکیه در ادامه حملات خود به خاک اقلیم کردستان بدون تردید اهدافی فراتر از اخراج و تضعیف تروریستها را دنبال میکند و در پس یک بهانه ی قانونی در حال توجیه اقدامات توسعه طلبانه خود می باشد. در این میان اقلیم کردستان عراق نیز به طور ضمنی با این حملات همراهی میکند. علت همراهی اقلیم سه موضوع میباشد. ابتدا از میان بردن رقبای هژمونیک خود در منطقه مانند پ.پ.ک که قدرت این اقلیم را به چالش میکشند. دومین مورد به مراودات مالی گسترده اقلیم با ترکیه برمیگردد که به بعلت وجود مرزهای گسترده در سالهای اخیر رونق گرفته است و سومین موضوع نیز رویارو کردن ترکیه و بغداد و تضعیف دولت مرکزی عراق است.

 

با این حال ترکیه نیز نمیتواند بطور کلی نسبت به مواضع دولت مرکزی عراق بی اعتنا باشد چراکه بغداد هم نقش بزرگی در مناسبات مالی میان ترکیه و عراق دارد و موضوع روابط تجاری منحصر به اقلیم نیست. در این میان بنظر میرسد موضوعی که هر سه این طرفها بر آن متفق هستند از میان بردن پ.پ.ک است. طبیعتا انچه مورد دلخواه کامل اقلیم است باقی ماندن تضعیف شده این نیرو است که در صوررت نیاز بتواند ان را بر علیه ترکیه و ایران استفاده کند اما بعید است ترکیه به این موضوع تن دهد و در مبارزه با انها جدی است. لذا ادامه درگیری ها موضوعی است که در اینده نیز شاهد ان خواهیم بود.

 

ایران در این بین باید ضمن تاکید بر حفظ حاکمیت عراق بر اقلیم کردستان برای بیرون راندن عناصر پ.پ.ک فشار بیاورد و اجازه ندهد تا حملات ترکیه و حضور انها در خاک عراق به موضوعی روتین و یک حق دائم برای آنها دربیاید.

ارسال نظرات
پرونده ویژه
عناوین برگزیده
آخرین اخبار