به گزارش دیدار مدیا؛ در پی تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره بازرسی از مراکز هسته ای ایران، رسانه های عرب منطقه موجی را برای حمایت از این اقدام و تلقین این موضوع که ایران در وضعیتی تنها و منزوی قرار دارد ایجاده کردند که این موج با حمایت رسمی دولتهای عربستان و امارات همراه بوده است.
الجزیره در گزارشی خبری با عنوان "ایران هشدارهای آژانس انرژی اتمی را رد میکند و روسیه همچنان حامی برجام است"، می نویسد:
ایران میگوید به تصمیم تازه شورای حکام اهمیتی نمیدهد و در مقابل روسیه نیز اعلام کرده که اجازه استفاده از شورای امنیت علیه ایران را نخواهد داد. لاوروف رفتار امریکا با کشورهای همکار با ایران را خلاف قانون دانسته و گفته در مقابل ورود شورای امنیت به پرونده اتمی ایران می ایستد.
نماینده ایران در آزانس نیز اعلام کرده است که هر گونه بازرسی از مواضع اتمی ایران باید متکی به گزارشات شفاف و دقیق باشد و نه صرفا ادعاهای اسراییل
عدم اطاعت ایران از تصمیمات شورای حکام نگرانی هایی را در سطح بین المللی در مورد برنامه پنهانی ایران در زمینه اتمی برمی انگیزد.
آزانس خواستار بررسی و بازرسی سه موقعیت اتمی ایران شده که مشکوک به فعالیتهای مخفی است اما ایران تا کنون به درخواست آزانس اعتنایی نکرده است.
این قطعنامه آژانس از سال 2012 بی سابقه بوده است و ایران را تهدید به اجرای اقدامات تامینی میکند و ممکن است به تنشی مضاعف در روابط ایران و جامعه جهانی بینجامد.
امریکا از متحدان اروپایی میخواهد تا گام به گام او در مورد ایران عمل کرده و از توافق خارج شوند اما این موضوع تا الان مورد موافقت اروپا واقع نشده است.
وام (خبرگزاری امارات) نیز در گزارش خبری دیگری با عنوان "عربستان از تصمیم آژانس در مورد ایران حمایت میکند"، نوشت:
• عبداله بن خالد نماینده سعودی در آژانس اعلام کرد که کشورش از تصمیم ازانس در مورد دعوت از ایران به همکاری تام و تمام با آژانس بین المللی انرژی اتمی حمایت میکند خصوصا دعوت از ایران برای صدور اجازه جهت بازدید از سایتهای درخواستی آزانس.
• سعودی این گام را قدمی مهم برای کنترل اقدامات خلاف قانون ایران میداند که همزمان با خواست جامعه جهانی از ایران برای همکاری جهت اطمینان از عدم انحراف برنامه اتمی ایران از اهداف مسالمت امیز برداشته شده است.
یورونیوز در گزارش خبری با عنوان "ایران آژانس را به واکنش در برابر قطعنامه شورای حکام تهدید کرد"، مدعی شد:
سخنگوی وزارتخارجه ایران تاکید کرد که اقدام آژانس غیر سازنده است و در صورت انجام اقدامات عملی با واکنش ایران مواجه خواهد شد. موسوی اشاره کرد که اعضای آزانس خود میتوانند پیش بینی کنند که واکنش ایران چه خواهد بود.
او اضافه کرد که ادعاهای اسراییل مبنای گزارش اژانس علیه ایران بوده است.
آزانس ایران را به ذخیره سازی غیر مجاز اورانیوم متهم کرده است و ادعا میکند که به دو سایت ایرانی که در آن احتمالا به طور پنهانی اورانیوم مخفی شده است اجازه دسترسی نداشته است.
الشرق الاوسط نیز در گزارش خبریبا عنوان " اروپا از ادامه تحریم سلاح علیه ایران حمایت میکند و مخالف برگشتن کلی تحریمها اس"، نوشت:
• دولتهای سه گانه اروپایی ضمن انتقاد از هدم پایبندی ایران به تعهدات خود اعلام کردند که مخالف رفع تحریم سلاح ایران هستند.
• دولتهای اروپایی ضمن اعلام امادگی برای مجازات ایران اعلام کردند که از سیاست فشار حداکثری ترامپ حمایت نمیکنند.
• آنها ضمن اشاره به برنامه موشکی و منطقه ای ایران اعلام کردند که این موضوعات جای نگرانی دارد و در بلند مدت باید درمورد آن مذاکره کرد.
• این کشورها اشاره کرده اند که علیرغم باقی ماندن انها در برجام و تاسیس سازوکار اینستکس متاسفانه ایران به نقض تعهداتش ادامه داده است و انها نگرانی شدید خود را از این امر اعلام داشته اند.
• سخنگوی وزارت خارجه المان نیز تصریح کرد که سازوکار اینستکس در اول راه خود است و کشورهای باقی مانده در برجام تعهد خود را انجام میدهند و توقع دارند تا ایران هم به تعهداتش پایبند باشد.
میدل ایست اونلاین نیز در یک گزارش تحلیلیبا تیتر "موضع اروپا به امریکا نزدیک شد اما با آن یکی نشد"، نوشت:
در حالیکه ایران با انزوای قابل توجهی در شورای حکام مواجه شد ، دولتهای اروپایی در این زمینه موضعی تند اتخاذ کردند و به نزدیک ترین موضع نسبت به امریکا رسیده اند. شورای حکام امروز بعد از 8 سال قطعنامه ای را بر علیه ایران صادر کرد که هرچند ممکن است متن ان موضوع جدید نداشته باشد اما ممکن است بتواند به رفتن پرونده به شورای امنیت کمک کند.
این قطعنامه با رای مثبت 25 عضو و تنها مخالفت چین و روسیه تصویب شد که نشان میدهد ایران در آزانس موقعیت مناسبی ندارد.
در حال حاضر دلیلی بر اینکه ایران فعالیت غیر قانونی در سایتهای مورد تقاضای آزانس انجام میدهد وجود ندارد اما آژانس قصد دارد تا از این موضوع اطمینان حاصل کند و به تعهدات ایران در زمینه لزوم دسترسی به این سایتها اشاره میکند.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس اعتقاد دارد که اعضا نمیتوانند با موضوع انتخابی برخورد کنند و هر جا خواستند اجازه دهند و یا ندهند. و این موضوع چیزی فراتر از تعهدات ایران نیست.
کشورهای عرب خلیج فارس بهمراه مصر همگی در جریان رای گیری شورای حکام به نفع قطعنامه کشورهای اروپایی رای دادند و در این میان رای کویت به عنوان کشوری همسایه و مدعی حسن جوار با ایران نیز بسیار عجیب به نظر میرسد که نشان دهنده میزان فشارها و سرمایه گذاری سنگین بروی این پروژه رسانه ای و سیاسی است.
در این میان این پروژه بر روی چند رکن اساسی سوار شده است. اول انکه اروپا دیگر موضعی شبیه چند ماه قبل ندارد و در حال بالا بردن تدریجی سطح تنش با ایران است که این موضوع از قضا درست هم میباشد و پس از رجوع اروپا به مکانیزم ماشه و البته تعلیق موقت آن این موضع دوم انها در مقابله با ایران است. در این میان رسانه های منطقه سعی زیادی را بر نزدیک نشان دادن مواضع اورپا و امریکا به خرج میدهند تا قریب الوقوع بودن رفتن پرونده ایران به شورای امنیت و احتمالا اغاز درگیری های دو طرف را پر رنگ نشان دهند. این موضوع به طور مطلق صحیح نیست و البته به طور مطلق هم قابل رد نیست. اروپاییها از یک سو بر عدم مشارکت در مکانیزم ماشه و برگرداندن تحریمها تاکید میکنند و از سوی دیگر موافق با ادامه تحریم تسلیحاتی هستند که نوعی نقض برجام است. این حرکت اروپا یک معنای تلویحی دارد و آن این موضوع است که ایران برای جلب نظر امریکا میبایست نوعی تمدید کوتاه مدت و محدود تحریم سلاح را قبول کند تا برجام از هم نپاشد و هیچ بعید نیست که اگر موضوع تمدید تحریمهای تسلیحاتی در شورای امنیت وتو شود و یا ایران ان را اجرا نکند اروپا نیز همگام با آمریکا به مکانیزم ماشه بپیوندد.
تاکید زیاد رسانه ای برموضوع دو سایت هسته ای ایران نیز در جهت فشار برای نتیجه گیری سیاسی مطلوب انجام میشود.
یا ایران تسلیم و مواضع مورد ادعای اسراییل را به بازدید بازرسان میگذارد و یا این کار را نمیکند که از دید انها دلیلی بر فعالیتهای مشکوک در انجا شمرده میشود. مساله هسته ای جدای از سایر اجزای پازل فشار حداکثری بر ایران نیست که در هفته های گذشته با فشار از طریق قانون قیصر و مشکل ارزی ایران و رفتارهای طرف عراقی در مذاکرات با امریکا شاهد ان بوده ایم و طبیعتا به صورت اپیزودیک و سریالی ادامه خواهد یافت و احتمالا گام بعدی قعطنامه ی امریکا در شورای امنیت برای تمدید تحریم سلاح ایران با کمک اروپا خواهد بود.
ایران نیز در این میان جز از راه همکاری های قانونی با آزانس و مقاومت در برابر خواستهای غیرقانونی امریکا راه دیگری ندارد و بنظر میرسد قبول نقض یک قسمت از برجام ذیل عنوان تمدید تحریم سلاح به نقض باقی مفاد نیز منجر میگردد درحالیکه همین الان هم در عرصه عمل چیزی از برجام باقی نمانده است.