رمزگشایی از چرایی تخریب روابط تهران و کابل

برجسته سازیِ تنش ها میان ایران و افغانستان با محوریتِ اعتراضاتِ مهاجران افغان در انگلیس و آمریکا بر علیه آنچه بد رفتاری با اتباع افغانستانی در ایران خوانده می شود، این روزها به شدت از سوی رسانه های معاند پیگیری شده است.
کد خبر: ۵۷۷۰
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۳

به گزارش دیدار مدیا؛ ایجاد تنش و بحران در روابط خارجی ایران در ابعاد مختلف، همواره یکی از مهمترین دستورکارهای جریان های سیاسی و رسانه ای مخالف با کشورمان بوده است. در حقیقت، این جریان ها از این رهگذر سعی داشته اند علاوه بر ارائه چهره ای مخدوش از ایران در عرصه بین المللی و تعاملات خارجی این کشور، این نکته را به مخاطبان خود القا کنند که اساسا ایران به علت ایدوئولوژی خاص حاکم بر آن، کشوری منزوی است و روابط گسترده ای با جامعه جهانی ندارد. در این راستا و در جدیدترین دور از این تلاش های رسانه ای، به تازگی رسانه های اروپایی و منطقه ای مخالف با انقلاب اسلامی ایران، مانور رسانه ای گسترده ای را پیرامون اعتراضات اخیر اتباع افغان در کشورهای آمریکا، انگیس و همچنین افغانستان در برابر مراکز دیپلماتیک ایران و اعتراض به آنچه بدرفتاری ایران با مهاجران افغانی عنوان شده، به راه انداخته اند. در ادامه به بخش هایی از این تلاش های رسانه ای اشاره می شود.

 

رادیو فردا انگلیسی در گزارش خبری با عنوان "تهران، اعتراضات بر علیه دولت ایران از سوی مهاجران افغان را محکوم کرد"ف می نویسد: «سخنگوی وزارت خارجه ایران در موضع گیری، تلاش ها جهت آنچه مخدوش سازیِ روابط ایران و افغانستان عنوان کرده را محکوم کرده است و گفته هیچ چیز نمی تواند مانع از روابط دوستانه ایران و افغانستان شود.

 

اخیرا معترضان افغان در برابر سفارتخانه های جمهوری اسلامی ایران در کابل و لندن تجمع کرده و اعتراض خود را نسبت به بدرفتاری با اتباع افغان در ایران به گوش مقام های این کشور رساندند. اعتراضاتی نیز در آمریکا در این رابطه توسط مهاجران افغان انجام شده است.

 

اخیرا مهاجران افغان در لندن با تجمع در برابر سفارت ایران به طور خاص، بدرفتاری دولت ایران و پلیس این کشور با اتباع و مهاجران افغان را برجسته ساختند. مساله ای که به نوعی مرتبط با انتقاد آن ها از دولت ایران به دلیل کشته شدن شماری از مهاجران افغان در یک رودخانه مرزی و همچنین آتش گرفتن تعدادی از اتباع افغان در یک خودرو در استان یزد ایران است.

 

معترضانی که در برابر سفارت ایران در لندن تجمع کرده اند، خواستار اجرای عدالت در مورد آن نیروهای امنیتی ایرانی شده اند که موجب مرگ شماری از اتباع افغان شده اند.

 

بدرفتاری ایران با مهاجران افغان موجب شده تا مردم افغانستان مخصوصا با برگزاری اعتراضات و تجمعات در برابر سفارت ایران در کابل، نسبت به این رویکرد ایران اعتراض و خواستار محاکمه خاطیان شوند.

 

پایگاه خبری ریپورترلی نیز در گزارشی خبری با عنوان "افغان ها در آمریکا و انگلیس، اقدام به برگزاری اعتراضات ضدایرانی کردند"، نوشت: «شمار زیادی از معترضان افغان به خیابان های واشنگتن و لندن ریختند و بر علیه بدرفتاری دولت ایران با مهاجران افغان دست به اعتراض زدند.

 

معترضان به طور خاص نسبت به دو رویداد: یکی غرق شدن شماری از مهاجران افغان در رودخانه مرزی میان ایران و افغانستان، و دیگری، آتش گرفتنِ یک خودروی حامل مهاجران افغان در استان یزد ایران و کشته شدن شماری از اتباع افغان، اعتراض داشتند. آن ها معتقدند نیروهای امنیتی ایران در وقوع این اتفاق ها، نقش مستقیم داشته اند.

 

معترضان افغان در آمریکا با برگزاری راهپیمایی خواستار آن شدند که مسوولان به این مساله توجه ویژه کنند و اجازه ندهند که خاطیان این حادثه، بدون محاکمه رها شوند.

 

وزارت خارجه افغانستان اعلام کرده است برای پیگیری موضوعِ بدرفتاری با اتباع افغان در ایران، هیاتی را به این کشور خواهد فرستاد و مساله را با همتایان ایرانی خود به بررسی خواهد گذاشت.

 

دولت ایران ضمنِ رد این اعتراضات گفته است: هیچ چیز نمی تواند مانع از روابط دوستانه و برادرانه میان دو ملت ایران و افغانستان شود. وزارت خارجه ایران اعتراضات اینچنینی را کارِ عناصرِ مغرض دانسته است.»

 

نمایشِ چهره ای منزوی و غیرقابل پذیرش از جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی و مخصوصا در قالب روابط این کشور با همسایگانش، از دیرباز در زمره مهمترین بنیان های اقدامات رسانه ای و سیاسی ای جریان های مخالف با نظام سیاسی کشورمان بوده است. در واقع، این جریان ها همواره سعی داشته اند با مخدوش سازیِ تصویر ایران، راه را جهت انزوا و تضعیف مواضع جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی هموار و زمینه را برای اقدامات غیرقانونی خود علیه کشورمان هموار سازند. در این راستا و در جدیدترین دور از این تلاش های رسانه ای، به تازگی رسانه های اروپایی و منطقه ای ضد انقلاب، مانور رسانه ای گسترده ای را بر علیه کشورمان با محوریت اعتراضات اخیر اتباع افغان در کشورهای آمریکا، انگلیس و همچنین افغانستان، در برابر مراکز دیپلماتیک ایران و اعتراض به آنچه بدرفتاری ایران با مهاجران افغانی عنوان شده، به راه انداخته اند.

 

عمده اهداف این اقدامات رسانه ای، 1: تاکید بر وجود اختلافات گسترده در روابط ایران و افغانستان، 2: تاکید بر وجود انشقاق و اختلاف میان دو ملت ایران و افغانستان، 3: ارائه تصویری منزوی از ایران در منطقه خاورمیانه و در تعامل با همسایگانش، 4: تاکید بر لزوم اجماع سازی علیهِ اقداماتِ مخرب دولت ایران در منطقه، 5: مشروعیت زدایی و ارائه چهره ای مخدوش از نیروهای امنیتی کشورمان، 6: و در نهایت، تلاش جهت جلب توجه بین المللی با هدفِ برخورد با ایران در مجامع بین المللی، می باشد.

 

این جریان سازیِ رسانه ای احتمالا در روزهای آتی نیز ادامه خواهد یافت. رسانه های کشورمان در مواجهه با این روند بایستی بر عمق روابط تاریخی و فرهنگی دو ملت ایران و افغانستان تاکید کرده و جلوه هایی از روابط برادرانه دو ملت را برجسته سازند. از سویی، رسانه های کشورمان باید در مورد نیات شوم و منفی افراد و گروه هایی که به دنبال اختلاف افکنی در روابط ایران و افغانستان هستند نیز افشاگری کرده و نقش آن ها در پازل اقدامات تفرقه افکنانه قدرت های جهانی در منطقه را نیز افشا کنند. از سویی، مقام های سیاسی کشورمان نیز بایستی بر حجم رایزنی ها با مقام های افغان بیفزایند و تا جای ممکن، راه را جهت اوج گیری سوتفاهم ها در روابط دوجانبه، ببندند.

ارسال نظرات
پرونده ویژه
عناوین برگزیده
آخرین اخبار