به گزارش دیدار مدیا؛ همزمان با تلاش های نتانیاهو برای انضمام قسمتهایی از کرانه باختری به اسراییل، یوسی کوهن رییس موساد سفری را به کشورهای عربی اغاز کرده است تا در خلال ان بتواند از حجم مخالفتهای جهان عرب نسبت به طرح نتانیاهو برای ضمیمه کردن کرانه باختری بکاهد. مقامات اسراییلی معتقدند در این زمینه پیشرفتهایی را حاصل کرده اند و نسبت به مواضع اینده کشورهای عربی و همچنین فلسطینیان به اقدامات اسراییل خوشبین هستند.
الجزیره در گزارشی خبری با عنوان "رئیس موساد قصد آن را دارد تا مقامات عربی را در زمینه انضمام اراضی کرانه ملاقات کند"، می نویسد:
• هیئت عمومی رسانه های اسراییل در گزارشی اعلام کرده است که رئیس موساد در چند روز گذشته تماسهایی را با سران اردن و مصر در جهت گرفتن مزاج کلی انها در زمینه طرح انضمام برقرار کرده است. این تماسها ظاهرا بی نتیجه نبوده است و در پی ان رییس موساد تصمیم دارد تا حضورا با این روسا ملاقات کند.
• مصر و اردن تا الان واکنشی به این خبر نشان نداده اند.
• در حالیکه نتانیاهو در صدد آن است تا 30 درصد کرانه باختری را به اسراییل ضمیمه کند رییس سرویس داخلی اسراییل شاباک و رییس ستاد ارتش در مورد بروز نا آرامی های گسترده هشدار داده اند.
• الجزیره / گزارش خبری/ عریقات : انضمام کرانه به نابودی دولت خودگردان منجر میشود.
• صائب عریقات مذاکره کننده ارشد فلسطینی گفت در صورت اقدام اسراییل به انضمام کرانه باختری رسما باید هر گونه راه حل مذاکراتی را برای بحران فلسطین کان لم یکن تلقی کرد.
• اسراییل در صورت هرگونه اقدام این چنینی باید مسئولیت خود را بعنوان یک نیروی اشغالگر قبول کند.
روزنامه اسراییل امروز نیز در گزارشی خبری با تیتر "اسراییل از طریق دولتهای عربی به عباس اطلاع داده که عملیات انضمام از ماه بعد شروع میشود"، نوشت: «دولت های معتدل عربی به محمود عباس اطلاع داده اند که اسراییل طرح خود برای انضمام را به شکل محدود و البته تدریجی از ماه اینده اعمال خواهد کرد... دولتهای بحرین و مصر و امارات و سعودی و با این عملیات مخالفتی ندارند و از انتقادات دولت فلسطین نسبت به خودشان ناراحتند چرا که ممکن است به نا آرامی در خاک خودشان منجر شود... در مرحله اول غور اردن با اکثریتی یهودی و سپس شهرکهای دیگر ضمیمه خواهند شد.»
یدیعوت احارونوت نیز در گزارش خبری اش به مباحث زیر اشاره نمود:
اسراییل در نظر دارد تا شهرکی را در بلندی های جولان به اسم شهرک ترامپ بسازد این شهرک حدود 2.3 میلیون دلار برای اسراییل هزینه خواهد داشت.
رادیو اسراییل / گزارش خبری / تلاش فریدمان برای وساطت میان اسراییلی ها
فریمن سفیر امریکا در اسراییل در حال تلاش است تا میان نتانیاهو و رقبای سیاسی اش در ائتلاف ابی و سفید جهت رفع اختلافات در مورد نحوه انضمام بخشی از کرانه باختری به اسراییل وساطت کند. وی تا کنون با اعضای ارشد دولت اسراییل دو جلسه برگزار کرده است. دخالت یک مقام خارجی در میان اعضای کابینه اسراییل در این حد برای تصویب یک طرج کم سابقه است.
از طرفی فریدمن تلاش میکند ضمیمه سازی اراضی تنها در نقاطی انجام شود که اختلالی در طرح صلح ترامپ برای تشکیل دو دولت ایجاد نمیکند.
طرح انضمام قسمتهایی از کرانه باختری به اسراییل از جمله طرح های بسیار افراطی نتانیاهو است تا جایی که حتی طرح صلح نیم بند ترامپ را هم در مواردی نقض میکند. در این زمینه اسراییل روی سه نکته حساب جدی باز کرده است
اول: حمایت کامل امریکا
دوم : سکوت یا همراهی برخی اعراب
سوم: بحرانهای اقتصادی و کرونا در منطقه خاورمیانه
اعراب در زمینه این بحران موضع دو گانه ای اتخاذ کرده اند ، اردن و عربستان در ظاهر مخالف سرسخت این موضوع هستند و امارات هم تلویحا به تاثیر منفی این عمل بر اینده مناسباتش اشاره کرده است. اما در مقابل اسراییل به موضوع مهمی با عنوان " امر واقع" معتقد است. همان سناریویی که بعد ازضمیمه کردن جولان و قدس به خاک خودش اعمال کرد و بعد از مدتی سر و صدا مجددا اعراب به میز مذاکره برگشتند. مواضع اعراب بخصوص در حوزه خلیج فارس به ویژه پس از همراهی انان با اسراییل در برخی برنامه های نمادین و زمینه چی برای عادی سازی روابط نشان میدهد که اعراب صرفا مختصر نگرانی از بابت نارضایتی داخلی دارند و در عمل مخالفتی با انضمام کرانه باختری نشان نمیدهند و ممکن است نهایتا در بیانیه های رسمی به شکلی ملایم با طرح اسراییل مخالفت کنند. در این میان اردن بخاطر هم مرز بودن با منطقه مناقشه ممکن است ملاحظات بیشتری داشته باشد و مواضع تند تری اتخاذ کند اما این مواضع هرگز به مرحله قطع رابطه منجر نخواهد شد.
در این زمینه همانطور که عرض شد انگیزش افکار عمومی عرب برای حکام این منطقه از مهمترین فاکتورهای تصمیم گیری به حساب میاید و طبیعتا هر میزان رسانه ها بیشتر افکار عمومی را تحریک کنند کار اسراییل نیز برای اقناع محیط عریی سخت تر خواهد شد. در زمینه سیاسی نیز باید با استفاده از ظرفیت سازمان کنفرانس کشورهای اسلامی و مواضع اتحادیه اروپا که در ظاهر با اهداف اسراییل در تضاد میباشد عرصه تبلیغاتی را بر طرف اسراییلی تنگ کرد و همچنین موضوع تسلیح کرانه باختری که مدتی قبل از طرف رهبری انقلاب مطرح شد میتواند بعنوان راههای حل عملی مورد توجه قرار گیرد.