به گزارش دیدار مدیا؛ تاکید بر محدودسازیِ روز افزون مراودات خارجی ایران و تحمیل انزواگرایی به این کشور، از دیرباز جز بنیادی ترین محورهایِ رفتارهای رسانه ای جریان های مخالف با جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی بوده است. در جدیدترین دور از این تلاش های رسانه ای، به تازگی رسانه های آمریکاییِ نزدیک به محافظه کاران و رسانه های اروپاییِ ضدانقلاب، جوسازی رسانه ای گسترده ای را با محوریتِ دستگیری "الکس ساب"، تاجر ونزوئلایی-کلمبیایی(نزدیک به دولت نیکلاس مادورو)، در راه سفر به ایران و در کشور آفریقایی کیپ ورد، به راه انداخته اند. عمده هدف این عملیات روانی، القای این گزاره به مخاطبان است که ماهیت دولت ونزوئلا در ابعاد مختلف، غیرقانونی است و از این رو، روابط تجاری آن با ایران که با همکاری افرادِ به اصطلاح فاسدی نظیر الکس ساب اتفاق می افتد نیز کاملا غیرقانونی است و ایالات متحده آمریکا با اقدامات مختلف خود نظیر وضع تحریم و پیگرد قضایی، کاملا سعی دارد این روابط را قطع کند. در ادامه به بخش هایی از این تلاش های رسانه ای اشاره می شود.
رادیو فردا انگلیسی درگزارشی خبری با عنوان "تاجرِ نزدیک به دولت نیکلاس مادورو که تحت تحریم های آمریکا قرار داشت، در راه سفر به ایران بازداشت شد"، می نویسد: «تاجر کلمبیایی با نام الکس ساب که روابط نزدیکی با دولت نیکلاس مادورو در ونزوئلا دارد و بسیاری از امور مالی آن را انجام می دهد، در کشور آفریقایی کیپ ورد و هنگامی که در راه سفر به ایران قرار داشت، با توجه به تحریم های آمریکا و یگیری قضایی این کشور علیه او، توسط پلیس بازداشت شد.
ایالات متحده آمریکا، الکس ساب را متهم کرده که با ایجاد شرکت های متعدد در کشورهایی نظیر امارات، ترکیه، هنگ کنگ، پاناما، کامبوج و مکزیک، شبکه مالی قابل توجهی را جهت تغذیه رژیم نیکلاس مادورو و همچنین همکاری های آن با دولت هایی نظیر ایران فراهم کرده است.
مقام های قضایی آمریکایی، الکس ساب را متهم کرده اند که در همکاری با پسرخوانده های نیکلاس مادورو، شبکه گسترده ای را از اقدامات مفسدانه به راه انداخته و مدیریت می کند.»
رسانه یاد شده در ادامه می نویسد: «آمریکا، الکس ساب و نزدیکان مادورو را متهم کرده که از بحث تامین مواد غذایی در ونزوئلا به عنوان حربه ای سیاسی استفاده می کنند و بیشتر، حامی طرفداران خود هستند.
خوان گوایدو رهبر مخالفان دولت ونزوئلا ضمن استقبال از دستگیری الکس ساب گفته است: وی شبکه ای از فساد را در داخل دولت ونزوئلا رهبری و آن را از نظر منابع مالی تغذیه می کند. الکس ساب نقش برجسته ای در مدیریت تجارتِ دولت ونزوئلا با رژیم های نظیر ایران دارد و روابط گسترده ای را میان دولت ونزوئلا و کارتل های مواد مخدر ایجاد کرده است.
رهبر مخالفان دولت ونزوئلا بر این باور است که دستگیری الکس ساب، ضربه ای محکم به ساختار تجارت خارجی ونزوئلا و مخصوصا روابط آن با کشورهایی نظیر ایران وارد خواهد کرد.»
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی خبری با عنوان "تاجرِ نزدیک به دولت ونزوئلا بازداشت شد، دولت ونزوئلا این بازداشت را خودسرانه خوانده و محکوم کرده است"، به مسائل زیر پرداخته است:
• مقام های وزارت خزانه داری آمریکا از دستگیریِ یک فعال اقتصادیِ نزدیک به دولت ونزوئلا در کشور آفریقایی کیپ ورد خبر داده اند.
• الکس ساب کلمبیایی است با این حال تابعیت ونزوئلا را نیز دارد. وی در تامین مواد غذایی برای نهادهای وابسته به دولت ونزوئلا نقش محوری بازی می می کند و نقش قابل توجهی نیز در تسهیل مراودات خارجی دولت نیکلاس مادورو ایفا می کند.
• دولت ونزوئلا در بیانیه ای ضمن مخاطب قرار دادنِ الکس ساب به عنوان عاملِ دولت ونزوئلا، دستگیری وی را غیرقانونی اعلام کرده و خواستار آزادی فوری او شده است.
• ناظران اعلام کرده اند که الکس ساب در راه سفر به ایران بازداشت شده است. ایران و ونزوئلا به عنوان دو کشور تحت تحریم های آمریکا، روابط تجاری بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند. دستگیری ساب با شکایت آمریکا، آسیبی جدی به این روابط محسوب می شود.
• پیشتر مقام های کلمبیایی نیز از توقیف اموال وی در این کشور که حدودا 10 میلیون دلار تخمین زده شده خبر دادند و اعلام کردند که تحقیقات در زمنه اقدامات خلافکارانه وی در کلمبیا در دست انجام است.
خبرگزاری بلومبرگ نیز گزارش خبری اش، مسائل زیر رو پوشش داده است:
• الکس ساب دلال نزدیک به دولت مادورو که به دلیل پولشویی و انجام مراودات غیرقانونی مالی با دولت ونزوئلا، تحت تحریم ها و پیگرد قانونی این کشور قرار داشت، در کشور آفریقایی کیپ ورد و در حالی که در راه سفر به ایران قرار داشته، بازداشت شد.
• الکس ساب نقش قابل توجه و موثری در تسهیل مراودات مالی و اقتصادی اخیر دولت ایران با ونزوئلا نیز ایفا کرده است. بسیاری از ناظران، دستگیر شدن وی در حالی که در راه سفر به ایران قرار داشته را دلیلی بر حضور فعال او در عرصه مراودات تجاری-اقتصادی ایران و ونزوئلا می دانند.
• گفته می شود الکس ساب نقش اصلی را در معامله نفتی اخیر میان رژیم ایران با رژیم ونزوئلا ایفا کرده و در این راستا، رایزنی های گسترده ای را با وزیر نفت دولت ونزوئلا انجام داده است.
• پیشتر برخی مقام های دولت امریکا به دلیل نقش پررنگ الکس ساب در تجارت خارجی ونزئلا، نسبت به اینکه وی در رابطه با گسترش مراودات ونزوئلا با ایران فعال شود، ابراز نگرانی کرده بودند و خواستار برخور جدی با وی شده بودند.
• بسیاری از تحلیلگران معتقدند دستگیری الکس ساب، نقش پررنگ و قابل توجهی در وارد ساختن خسارت به تجارت خارجی رژیم مادورو، بازی خواهد کرد.
گفتنی است که در پیِ دستگیریِ الکس ساب، تاجر ونزوئلایی-کلمبیایی که روابط نزدیکی با دولت نیکلاس مادورو دارد(ادعا شده وی در راه ایران بازداشت شده)، رسانه های آمریکایی و اروپاییِ نزدیک به محافظه کاران آمریکایی و جریان های ضد انقلاب اسلامی، مانور رسانه ای گسترده ای را با محوریت تاثیر این اقدام بر تجارت خارجی دولت ونزوئلا و مخصوصا روابط راهبردی آن با کشورهایی نظیرِ ایران، به راه انداختند. عمده اهداف این جریان سازی ها، 1: ارائه چهره ای غیرقانونی از ماهیت روابط تجاری دولتهای ایران و ونزوئلا، 2: دخیل بودن شخصیت های فاسد در زمینه مراودات تجاری ایران و ونزوئلا، 3: ضرورت اجماع سازی بین المللی در برابر روابط تجاریِ به اصطلاح غیرقانونی ایران و ونزوئلا، 4: و القای این گزاره به مخاطبان است که آمریکا به عنوان خیرِ جهانی، هیچ مماشاتی در تنبیه بازیگرانِ به اصطلاح قانون شکن نمی کند، بوده است.
انتظار می رود در روزهای آتی، جریان های مخالف با ج.ا.ایران و ونزوئلا، بر شدت تلاش های رسانه ای خود جهت ارائه چهره ای غیرقانونی از روابط تجاری دو کشور بیفزایند. در این راستا، آن ها دست به استدلال های گسترده ای خواهند زد که نقض آن ها از جانب ایران و ونزوئلا، با توجه به هژمونی تبلیغاتی قدرت های بزرگ چندان میسر نخواهد بود. از این رو، رسانه های کشورمان تا جایِ ممکن باید از ماهیت این اقدام غیرقانونی(بازداشت الکس ساب) افشاگری کنند و بر این نکته تاکید ورزند که این فرد، به عنوان نماینده دولت ونزوئلا، از مصونیت قانونی برخوردار است و بازداشت وی مطابقت چندانی با قوانین حقوق بین الملل ندارد. از سویی، این رسانه ها باید بر این نکته تاکید کنند که ادعای آمریکا مبنی بر اینکه تحریم های امریکا توسط الکس ساب نقض شده، از اساس ایراد دارد زیرا دولت امریکا با تکیه بر دشمنی خود با دولت ونزوئلا این دولت را تحریم کرده و اساسا اقدام آن که به پشتوانه قدرت بین المللی اش انجام شده، فاقد هرگونه وجاهت از حیث مشروع بودن است.