به گزارش دیدار مدیا، مجتبی جوهری رئیس فدراسیون پهلوانی و ورزشهای زورخانهای، هفته گذشته با اهدای نشان مروج فرهنگ پهلوانی به ژاله فرامرزیان معاونت مالی توسعه مدیریت و منابع وزارت ورزش و جوانان خبرساز شد. پس این اقدام برخی از طلاب و روحانیون و همچنین پیشکسوتان این ورزش با تجمع مقابل زورخانه شهید عراقی تهران به اعطای این نشان اعتراض کردند. روزنامهها و رسانههای مختلف نیز در راستای این اقدامات در مصاحبه با رایحه مظفریان نخستین زن باستانیکار ایران و چند تن دیگر از باستانی کاران زن، خواستار برابری جنسیتی در ورزش شدند.
دویچه وله فارسی در گزارشی تحلیلی با عنوان "اعتراض طلاب به حضور زنان در ورزش زورخانهای: لکه ننگی عظیم" می نویسد: «دستهای از طلاب با تجمع در زورخانهای در تهران به حمایت فدراسیون ورزشهای زورخانهای و پهلوانی از حضور زنان در این رشته ورزشی اعتراض کرده و از این تلاشها به عنوان "لکه ننگی عظیم" در کارنامه این فدراسیون یاد کردهاند. این نشانهها همگی احتمال اینکه ریشههای ورزش باستانی، ورزشی برای پرورش بدن و روان، به دوران پیش از اسلام در ایران بازمیگردد را تقویت میکنند.
مصاحبه و درخواست زنان برای گسترش فعالیت آنها در زورخانه باعث شده جمعی از "طلاب و پیشکسوتان مخالف حضور زنان" هم شمشیر از رو ببندند. معترضان از جمله "اعطای نشان و حکم پهلوانی" به زنان را "هتک حرمت و بیاعتنایی به پهلوانان" دانسته و این اقدام را "ناسنجیده و توهین آمیز، به سخره گرفتن تمامی آداب و قوانین قرنهای متمادی این ورزش" نامیدهاند.
رئیس فدراسیون ورزش زورخانهای و پهلوانی، هفته گذشته با اشاره به اینکه "مراجع مخالفتی با حضور بانوان در زورخانه ندارند" مخالفان حضور زنان در این ورزش را "تعدادی محدود" نامیده بود.»
این رسانه در ادامه می نویسد: «رایحه مظفریان ۳۴ ساله و دانشجوی دکترای جامعهشناسی، یکی از زنانی که در ایران ورزش زورخانهای انجام میدهد و گفتوگوی او با روزنامه "آفتاب یزد" گفته است.
او همچنین در این مصاحبه بیان کرده جامعه و ملت ایران هم زنان هستند و هم مردان. اینکه بارها ابراز میکنند گود زورخانه مقدس است، پاسخ بسیار واضحی دارد، گود زورخانه از خانه خدا و مسجد مقدستر نیست.
رایحه مظفریان در گفتوگو با "آفتاب یزد"، میگوید: «این یک عرف بین خود مردان است»؛ تابویی که به گفته او "با حضور زنان به آرامی در ذهنها جا خواهد افتاد و این تابو شکسته خواهد شد".
بارها مردانی مراجعه کردهاند و با تمسخر پرسیدهاند: «یعنی زنان بیایند ورزش کنند و آنها را پهلوان مریم و پهلوان الناز خطاب کنیم؟!»
برای ورود زنان به این ورزش، ممنوعیت قانونی وجود ندارد. از نظر شرعی هم که به گفتهی رئیس فدراسیون، مراجع مشکلی با این موضوع ندارند.
شماری از زنان و مسئولانی که موافق حضور زنان در ورزش پهلوانیاند، معتقدند، تعریف جایگاهی برای زنان در این رشته ورزشی، دروازه ورود به عرصههای بینالمللی را برای ورزش باستانی خواهد بود.»
روزنامه شرق نیز در گزارشی تحلیلی اش با عنوان "مصائب زنان در گود زورخانه" مسائل زیر را مطرح نموده است:
• تبعیض جنسیتی درباره این ورزش که اصالتی کاملا ایرانی دارد، پابرجاست و برخی رویکردها اجازه نمیدهد تا بانوان هم بتوانند وارد گود زورخانه شوند.
• اختلافنظرها بر سر فعالیت زنان در ورزش باستانی به قدری تند بوده که مخالفان این موضوع، مدعی هستند حضور بانوان در ورزش پهلوانی و زورخانهای، تقدس گود زورخانه را از بین میبرد!
• صحبت از تجمع اعتراضی تعدادی از پیشکسوتان ورزشهای زورخانهای، طلاب و نیروهای مسلح است که در واکنش به حمایتهای مسئولان این فدراسیون از بانوان انجام شده است (موضوعی که روز گذشته خبرگزاری ایسنا به آن اشاره کرد)
• گفته میشود اعطای حکم پهلوانی به ژاله فرامرزیان که معاونت مالی توسعه مدیریت و منابع وزارت ورزش و جوانان را در اختیار دارد، باعث برانگیختهشدن این جمع شده تا مخالفت خود با حضور بانوان در این عرصه را هرچه جدیتر اعلام کنند.
• در مقابل برخی از علما و بزرگان هم نظرشان را داده و گفتهاند اگر محیط زورخانه تنها مختص به خود خانمها و بدون حضور مردان باشد، مشکلی نیست و منع شرعی ندارد.
• آیا زمان آن نرسیده که القابی مانند جوانمردی و مردانگی جای خود را به انساناندیشی بدهند و از شکافهای جنسیتی به سمت انتقال آموزهها به دختران در کنار پسران حرکت کنیم؟
• جالب است که زنان خارجی باید در این رشته فعالیت کنند؛ اما ما ایرانیها که صاحب آن هستیم، باید با چنین رفتارهای تبعیضآمیزی مواجه شویم.
• جالب تر آن است که همین معترضان را تهدید کردهاند که اگر بخواهید برای رسیدن به هدفتان تلاش کنید، اجازه حضور در زورخانه بهعنوان تماشاچی را هم از شما میگیریم. آنها گفتهاند که تیشرتهایشان را در گود درمیآورند که ما نتوانیم به داخل زورخانه برویم.
آرمان ملی نیز در گزارش خبری اش می نویسد: « آيين فتوت، جوانمردي و فرهنگ ورزش زورخانهاي فراجنسيتي است و فدراسيون ورزش زورخانهاي بايد مديريت بخش زنان را براي توسعه و ترويج ورزش پهلواني ايجاد کند. اکنون مشخص نيست که چرا طرز فکرها و ارزيابيها طي يک سال تغيير کرده يعني حمايت از حضور زنان در گود زورخانه در سال 98 تبديل به انحرافيبودن حضور زنان در گود شده است.»
کانال تلگرامی ایران وایر نیز بازنشر مصاحبه با رایحه مظفریان را آورده و نقل از او نوشته است:
• میگویند زورخانه مقدس است، زن عادت ماهیانه میشود و نباید وارد گود شود.
• تصویر ذهنی مردانه از ورزشهای باستانی و باورهای مذهبی، موانع اصلی ورود زنان به ورزشهای باستانی است.
• یک بار مرا بیمار جنسی نامیدند و پای سردار سلیمانی و رهبر را وسط کشیدند و گفتند آنها از رفتارم ناراحت میشوند.
• امیدی هست دختران ایران بدون تحمیل نقشهای از پیش تعیین شده اجتماعی بر آنها، روزی پهلوان خطاب شوند؟
• آیا زمان آن نرسیده است که القابی مانند جوانمردی و مرادنگی جای خود را به انساناندیشی بدهند؟
گفتنی است که رسانههای اصلاحطلب پس از مصاحبههای متعدد و گسترده پیرامون حاشیه به وجود آمده در ورزش زورخانهای، حالا ضدانقلاب را وادار کردند تا در این خصوص واکنش نشان دهد. به نظر می رسد ماجرای اخیر بر سر حضور بانوان در زورخانه و ورزش زورخانهای در راستای ادامه جریان رسانهای تبعیض و نابرابری جنسیتی در ج.ا.ا است.در همین خصوص این رسانهها با برجسته کردن این موضوع که معترضان به حضور بانوان در ورزش و جامعه روحانیون و طلاب هستند به نوعی به دنبال القا ذهنیت اسلام مخالف حقوق زنان به افکار عمومی جامعه است. این رسانهها تلاش کردند با تقویت گزارههای مخالفان حضور زنان در زورخانه همچون "تقدس زورخانه" و "حرمت مکانهای مقدس" اصل مخالفت با حضور زنان را به وجود مانعهای اعتقادی-مذهبی در ج.ا ارتباط دهند.پیش بینی می شود این موضوع در آینده با از سرگیری مسابقات ورزشی از جمله فوتبال بسط و گسترش بیشتری پیدا کرده و جامعه زنان را به احقاق حقوق شهروندی در مسائلی همچون ورود به ورزشگاهها تشویق و ترغیب کند.