به گزارش دیدار مدیا؛ از زمان شکست جریان اصلاحات در انتخابات مجلس یازدهم؛ رسانه های نزدیک به این جریان به گمانه زنی پیرامون تصمیمات آتی مجلس پرداخته اند. یکی از موارد ادعایی آنها وجود سناریویی در حاکمیت برای «یکدست سازی قدرت» بود. در واقع اصلاحطلبان مدعی هستند با توجه به مشکلات اقتصادی و معیشتی جامعه اصولگرایان معترض به برجام و مذاکره با آمریکا، در آینده چاره ای جز حرکت در مسیر گفتگو با محوریت «نرمش قهرمانانه» نخواهند داشت.
روزنامه همشهری در همین زمینه اقدام به گفتگو با مصطفی تاجزاده کرده است. تاجزاده در این گفتگو مدعی شده است:
• ما در ایران يا به جنگ با يكديگر خواهيم پرداخت و به سرنوشت یکی از اين کشورهای منطقه دچار خواهيم شد، يا مانند تونس به تفاهم خواهیم رسید و با تشریک مساعی كشور را اداره خواهیم کرد. هيچ حزب و جناحی نمیتواند باوجود مخالفت رقبا کشور را بهگونهی بهينه و کمهزینه اداره و مشكلات را حل کند.
• چهل سال بنا بر مشاركت حداکثری بود. اصل پرشور برگزارشدن انتخابات و نتيجه فرع آن بود، اما الان بهنظر میآید برعكس شده و نتیجه انتخابات مهمتر از مشارکت حداکثری مردم شده است.
• اکثریت مردم با اجبار مخالفند و طرفدار بیحجابی و یا حجاب اجباری نيستند. همین نشان میدهد كه مردم در مجموع دموکراسی را پذيرفته و معتقدند بايد با پذیرش کثرت، وحدت جامعه را حفظ كنيم.
• بدون شك تعدادی تندرو در هر دو سو وجود دارند. گروهی در یک سو میگویند غيرحزباللهیها بايد قلع و قمع و حذف شوند. از طرف مقابل هم تندروهایشان میگویند افراد حزباللهی را باید از بين برد.
• پالسهايی كه از حاكميت صادر میشود، بهگونهای نيست كه جامعه را به سمت گفتگو و تفاهم ملی تشویق كند. فضا نیز هر روز بستهتر میشود. نمونه آخر آن همين انتخابات مجلس یازدهم و ماجرای ردصلاحیتهاست.
• دیدیم که اوضاع اقتصادی ايران از روزی كه آقای روحانی به سمت مذاكره رفت تا روزی كه آقای ترامپ از برجام خارج شد، يك ثبات نسبی داشت. اين آرامش با اعمال دوباره تحريمها از بين رفت.
• کسانی كه میگویند تحريم نعمت است و معتقدند لغو تحريم یعنی ما از مواضعمان دست برداريم، فرصت توسعه و پیشرفت را از کشور و رفاه را از مردم میگیرند. فشار تحریمها نیز بيشتر از همه دامن قشرهای كمدرآمد يا همان مستضعفين را میگیرد.
• كرونا باعث شد دولت قانونی در جايگاه خود قرار بگيرد. چرا؟ زیرا كشور با يك خطر جدی مواجه شد و كسی جرأت نداشت با سلامت مردم بازی كند. در واقع ترس و نگرانی موجب شد همه دور هم جمع شوند.
• در ماجرای کرونا نیروهای خودسر نیز مجبور شدند به اين روال تن دهند. با نگاهی منصفانه بايد بگويم رفتار نیروهای تندرو در ايران، در قياس با تندروهای يهودی و مسیحی در اروپا و امريكا و اسرائیل گاه منقطیتر بود.
• مطمئنم در همين مجلس يازدهم چنددستگی پدید خواهد آمد و همین گروههای بهظاهر منسجم، هماهنگ و یکدست، حسابی از خجالت هم در خواهند آمد.
• اصولگرایانی که در تمام این سالها صرفا برای زمینگیرکردن حسن روحانی، با آشتی ملی و تعامل با جهان مخالفت میکردند، و برجام را خیانت به کشور میدانستند، در آینده نه چندان دور برجام – یا چیزی شبیه آن- را ناجی ایران خواهند خواند.
• در کشور ما دوگانگی قدرت و وجود جریانهای فکری مختلف مشکل اصلی نیست. مشکل سیاستی در بالا است که ایجاد وحدت در کشور را تبدیل به رویایی دست نیافتنی کرده است.
• همه کشورها ترامپ را مورد نقد قرار میدهند. اما کدام کشور مثل ایران به طور کلی ارتباط خود را با آمریکا قطع کرده و خود را در چاه انداخته است؟
• میتوانستیم و میتوانیم با اهرمهای خود و با حفظ عزت وارد مذاکره با دولت کنونی امریکا شویم و امتیاز بگیریم.
آرمان ملی نیز با فیض الله عرب سرخی عضو ارشد سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و یار غار تاجزاده گفتگو کرده است. عرب سرخی نیز همچون همفکرش معتقد است:
• اگر قرار به حضور قطعی در قدرت باشد، نباید این اتفاق را به هر قیمتی بپذیریم و تحت هر شرایطی پایبندی به اصول اصلاحطلبانه را به حضور در قدرت مقدم میداند
• مشکلات فعلي چنان زياد است که اگر شرايط مثل امروز باشد انتخابات نيز به همين شکل خواهد بود.
• ولي من نميتوانم با قاطعيت بگويم که شرايط همينطور ميماند شايد در روابط بينالمللي تجديدنظر کنيم و شايد در روابط با مردم تغيير مثبتي رخ دهد. اتفاقات زيادي ميتواند بيفتد و ما در شرايط ديگري قرار بگيريم که مردم دلگرم شده و حضور پيدا کنند.
• بيشک اگر مردم به اين نتيجه برسند که بايد راي بدهند، اتفاقات خوبي رخ بدهد.
• همانقدر که نميتوانم قاطع پيشبيني کنم که اين اتفاق مثبت خواهد افتاد، همانقدر هم نميتوانم بگويم که تغييري رخ نميدهد؛ بنابراين بايد تلاش کرد تا وضعيت بهگونهاي تغيير کند تا مردم اعتماد کنند، اميدوار و خوشبين شوند و رغبت داشته باشند تا براي آينده خود، از طريق صندوقهاي راي تعيينتکليف کنند. من اميدوارم کساني که اهرمهاي اصلي را در اختيار دارند و بازوهاي اصلي نااميدي در انتخابات مجلس بودند، از نتيجه آن انتخابات درس گرفته باشند و رويه خود را اصلاح کنند.
گفتنی است که اصلاح طلبان به ویژه فعالان طیف چپ این جریان که راه حل مشکلات اقتصادی کشور را در مذاکره با غرب می دانند، مدعی هستند با توجه به حضور اکثریتی اصولگرایان در قدرت و با نظر به افزایش مشکلات اقتصادی و کمبود منابع مالی دولت، آنها چاره ای جز مذاکره و حفظ برجام نخواهند داشت. برخی از اصلاح طلبان مدعی تکرار «نرمش قهرمانانه» اینبار به اصرار اصولگرایان هستند که برجام و شاید توافقاتی شبیه آن را در آینده مطرح و بر لزوم مذاکره تاکید داشته باشند. در کنار این ادعا اصلاح طلبانی که بر لزوم معرفی کاندیداهای از داخل جریان اصلاحات تاکید دارند تلاش می کنند با تاکید بر این نکته که می بایست در ساختار و روند تصمیم گیریهای کلان نظام تغییرات بنیادی اتفاق بیفتد، از هم اکنون برای حضور در انتخابات 1400 پیش شرط تعیین می کنند و معتقدند بدون تغییرات ساختاری در حاکمیت شاید انتخابات ریاست جمهوری را تحریم کنیم.