به گزارش دیدار مدیا؛ امیر دریادار سیاری در روزهای گذشته با خبرگزاری ایرنا گفتگویی تصویری داشته است که به محض انتشار فیلم 13 دقیقهای از آن با حواشی متعددی همراه شد. با بالاگرفتن واکنشها، این فیلم از خروجی ایرنا حذف شد اما سیل واکنشهای منفی علیه آن در داخل کشور و سوءاستفاده ضدانقلاب خارجنشین ادامه دارد.
رادیو فردا در گزارشی خبری با تیتر: "انتقادهای معاون ارتش ایران از سپاه ساعاتی پس از انتشار حذف شد" آورده است: «معاون هماهنگکننده ارتش ایران، در مصاحبهای با خبرگزاری ایرنا، با انتقاد تلویحی از فعالیتهای سیاسی و اقتصادی سپاه پاسداران، به مواردی از نادیده گرفته شدن ارتش در دستگاه تبلیغاتی جمهوری اسلامی اشاره کرد؛ ایرنا ویدئوی این مصاحبه را از خروجی خود حذف کرد.
خبرگزاری ایرنا ویدئویی کوتاه از این مصاحبه را هفته گذشته با عنوان «ناشنیدههای ارتش از زبان امیر سیاری» منتشر کرد اما ویدئوی کامل مصاحبه روز یکشنبه ۱۱ خرداد ساعاتی پس از انتشار در این خبرگزاری بدون هیچ توضیحی حذف شد. دریادار حبیبالله سیاری در این مصاحبه از فعالیتهای سیاسی و اقتصادی سپاه پاسداران انتقاد میکند و میگوید: «اصلا به صلاح نیروهای مسلح نیست که وارد بحث اقتصادی بشوند».
وی با تأکید بر اینکه ارتش مطابق مقررات وارد فعالیتهای سیاسی و اقتصادی نمیشود گفت: «آیا این معنیاش این است که سیاست نمیفهمیم؟ این نیست. ما سیاست را خوب میفهمیم، خوب تحلیل میکنیم، خوب متوجه هستیم، اما وارد سیاست نمیشویم. چون سیاستزدگی برای نیروهای مسلح آسیب است.»
این فرمانده نظامی همچنین از نادیده گرفته شدن ارتش در دستگاه تبلیغاتی جمهوری اسلامی، از جمله در صدا و سیما و فیلمهای خاص، انتقاد کرد و گفت بعد از پخش شدن اظهاراتی اشتباه درباره آبهای سرزمینی ایران و کوتاهی ارتش، «قانونی شکایت کردم، برای رئیس صدا و سیما هم نامه نوشتم» اما کسی جواب نداد.
به گفته حبیبالله سیاری، این موارد نشان میدهد که «چیزی پشت پرده هست. در همین سیستم صدا و سیما». خبرگزاری ایرنا هنوز توضیحی درباره علت حذف شدن این مصاحبه از خروجیاش ارائه نکرده است.
وبسایت «انصاف نیوز» میگوید پدرام الوندی، مدیرکل اخبار داخلی ایرنا، حاضر به توضیح در این باره نشده است.
وجود تبعیضهای فراوان علیه ارتش ایران و جلوگیری از عرض اندام آن در مقابل سپاه پاسداران پیش از این نیز بارها مطرح شده است. هواداران جمهوری اسلامی وظیفه ارتش را «دفاع از کشور» و وظیفه سپاه را «دفاع از نظام» ذکر میکنند.»
رسانه ایران اینترنشنال نیز در گزارشی خبری با تیتر "سخنان حذف شده حبیبالله سیاری درباره تبعیض نسبت به ارتش" آورده است: «خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، گفتوگو با معاون هماهنگ کننده ارتش را که در آن حبیبالله سیاری ضمن اشاره به تبعیض موجود نسبت به ارتش، به اقدامات تبلیغاتی سپاه پاسداران و بسیج انتقاد کرده و آن را خلاف اصول نظامی دانسته بود، از سایت خود حذف کرد. این گفتوگو چند هفته پس از کشتهشدن دستکم ۱۹ تن از پرسنل نیروی دریایی بر اثر آنچه شلیک اشتباهی ناو جماران به ناوچه کنارک عنوان شد، از سوی خبرگزاری رسمی ایرنا وابسته به دولت منتشر شد اما ساعاتی بعد بدون هیچ توضیحی حذف شد و فقط بخش بسیار کوتاهی از آن روی این سایت قابل دسترسی است.
حبیبالله سیاری در بخشی از این گفتوگو که با عنوان «ناشنیدههای ارتش از زبان امیر سیاری» منتشر و سپس حذف شد، گفت که «اصلا به صلاح نیروهای مسلح نیست که وارد فعالیت اقتصادی شوند و ارتش تلاش کرده مطابق سیاستهای ابلاغی وارد فعالین اقتصادی نشود همان طور که ما در سیاست هم دخالت نمیکنیم.»
معاون هماهنگ کننده ارتش با تاکید بر عدم دخالت ارتش در سیاست گفت: «آیا معنیش این است که ما سیاست را خوب نمیفهمیم. نه اینطور نیست، ما سیاست را خیلی خوب میفهمیم، خوب تحلیل میکنیم، خوب متوجه میشویم اما وارد سیاست نمیشویم، چون سیاستزدگی برای نیروهای مسلح آسیب است.»
او درباره وجود دو نهاد موازی نظامی در ایران، گفت ما نمیگوییم دو نهاد موازی، هر یک [ارتش و سپاه پاسداران] در چارچوب خودش کار کند و اگر هرکسی به شرح وظایف خود بپردازد، موازی کاری پیش نمیآید.
سیاری در این گفت و گو عنوان کرد که ارتش در هشت سال جنگ ۱۰ هزار کشتی را برای صادرات نفت از جزیره خارک اسکورت کرد تا اقتصاد این کشور سالم باشد.
او گفت با این همه امروز به ما میگویند که در فلان عملیات عکستان کو، تصویرتان کو، هنوز هم کسی حق ندارد با دوربین فیلمبرداری توی پست فرماندهی ما برود. این آموزش ارتش است و حتما منافعی دارد اما شما نگاه کنید توی سپاه پاسداران و بسیج هر گروهی یک فیلمبردار همراهش هست.
معاون هماهنگ کننده ارتش با بیان اینکه از نظر ما مستند سازی برای اینکه آیندگان آن را مورد استفاده قرار دهد خیلی خوب است اما هنوز هم اعتقاد نداریم که هر حرکتی ارتش انجام میدهد، باید رسانهای کند، مگر در ارتشهای دنیا هر حرکتی انجام میدهند رسانهای میکنند.
حبیبالله سیاری با انتقاد ضمنی از اقدامات تبلیغاتی سپاه پاسداران، گفت که «ما باید کارمان را انجام بدهیم، دلیلی نداریم که هر حرکتی انجام میدهیم رسانهای کنیم، مگر ما شرکت تولید یخچالیم، مگر ما شرکت ساختمانی هستیم، مگر کا شرکت تولید دوربین هستیم».
او گفت که «لازم نیست که من هر روز بگویم که ببینید من چقدر کار میکنم، ببینید من چی ساختم، ببنید من چطور زیر دریا میروم. اینها را دشمن مورد استفاده قرار میدهد». سیاری همچنین در بخشی از این گفت و گوی حذف شده از خبرگزاری ایرنا به طور ضمنی به تبعیض میان سپاه پاسداران و ارتش و همچنین فرصتهای تبلیغاتی که در اختیار سپاه پاسداران قرار میگیرد نیز اشاره کرد و گفت که «ما در یک محیط رقابتی قرار گرفتیم، و مدام خودمان مقایسه میکنیم» اما «اگر قرار است چیزی رسانهای شود چرا نسبت[سهم] ارتش مانند نسبت دیگران نیست».
او فرصت و فضایی که در رسانههای حکومتی به ارتش داده میشود را بسیار کم توصیف کرد و گفت فرصتی که به ارتش در رسانهها اختصاص پیدا میکند قابل مقایسه با نیروهای دیگر نیست.
در بخشی از این گفتوگو خبرنگار خبرگزاری ایرنا به نگاه محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه پاسداران، و تلاش او برای بازنمایی تصویری ضعیف از ارتش اشاره کرد، حبیب الله سیاری در پاسخ گفت: «شاید یکی از دلایل این نگاه این است که ما زیاد وارد تبلیغات نشدیم و شاید یک سری عوامل بودهاند که هنوز با ارتش زاویه دارند که هنوز هم اینها را میبینیم و هنوز هستند».
او همچنین گفت که در تمام دوره جنگ این ارتش بود که فعال بود و نیروی تخصصی داشت اما اکنون «فیلم میسازند که یک سید و یک حاجی با یک تیربار یک لشکر را ظرف بیست و چهارساعت از بین میبرند، خب اگر اینطور است ۱۲ لشکر عراق را در دوازده روز از بین میبردند هشت سال جنگ برای چه بود.»
معاون هماهنگ کننده ارتش در بخشی از این گفتوگو به تصویرسازی ابراهیم حاتمیکیا در یکی از فیلمهایش از ولیالله فلاحی، فرمانده نیروی زمینی ارتش ایران که ۷ مهر ۱۳۶۰ اشاره کرد. فلاحی در جریان سانحه هرکولس سی-۱۳۰ نیروی هوایی ارتش ایران در نزدیکی شهر ری به همراه شماری از فرماندهان ارتش از جمله جواد فکوری، موسی نامجو، یوسف کلاهدوز و محمد جهانآرا کشته شدند.
سیاری گفت که تصویر فیم حاتمیکیا ارتباطی با فلاحی نداشت و «فلاحی که در سال ۱۳۵۶ فرمانده من بود، یک ابر مرد برای خودش بود و اصولی داشت، در سوسنگرد وقتی گلوله توپ میآمد خم نمیشد و میگفت دشمن باید در سرزمین من خم شود».
او گفت: «زن و دختر ما وقتی در خرمشهر گرفتار شدند ما برای آوردن جنازهشان کشته دادیم.» سیاری تصویرسازی سریالهای تلویزیون درباره جنگ را رد کرد و گفت: امروز «در سریالهای تلویزیون نشان میدهند که دختر چهارده ساله در خط مقدم جنگ بوده است، مگر ما و ارتش مرده بودیم».
معاون هماهنگکننده ارتش همچنین اشاره کرد که «چندی پیش یک نفر را آوردند در تلویزیون گفت که آمریکاییها و نیروهای فرامرزی تا آبهای ساحلی ما میآمدند.» او با رد این اظهارات گفت که «خیلی به من برخورد که چنین حرفی را در برنامه زنده صدا و سیما مطرح کردند و تمام ما و ارتش را زیر سوال بردند. من شخصا شکایت کردم و از ارتش پیگیری کردیم اما هیچ کس جواب ما را نداد».
سیاری گفت: «ما روز دوم آغاز جنگ ایران و عراق اطلاعیه بینالمللی دادیم و آبهای سرزمینی و فلات قاره خودمان را مشخص کردیم و ورود به آن را ممنوع کردیم و تا پایان جنگ این طور بود و تا امروز هم چنین بوده است. وقتی این حرف را در تلویزیون پخش میکنند یعنی همه ما مردیم.»
بیبیسی فارسی نیز در گزارشی خبری با تیتر "ایرنا مصاحبه انتقادی دریادار سیاری را حذف کرد" مدعی شده است: «خبرگزاری ایرنا یک مصاحبه ویدیویی با دریادار حبیب الله سیاری، معاون هماهنگ کننده ارتش ایران را پس از انتشار حذف کرد. دریادار سیاری در این مصاحبه به طور غیرمستقیم سخنانی مطرح کرده که می تواند انتقاد از سپاه پاسداران تلقی شود و از صدا و سیما هم به خاطر بی اهمیت نشان دادن نقش ارتش در جنگ انتقاد کرده است.
در این مصاحبه، دریادار سیاری که فرمانده پیشین نیروی دریایی ارتش است، به سوال های سه خبرنگار ایرنا پاسخ می داد. بخش هایی از این مصاحبه در شبکه های اجتماعی منتشر شده است. آقای سیاری در سخنانش حضور نیروهای مسلح را در فعالیت های سیاسی و اقتصادی نفی کرده است.
آقای سیاری گفت: "ما (ارتش) در سیاست دخالت نمی کنیم ... سیاست زدگی برای نیروهای مسلح آسیب است." او درباره فعالیت های اقتصادی نظامیان هم گفت: "به صلاح نیروهای مسلح نیست که وارد بحث اقتصادی شوند چون از اصل قضیه خود دور می شوند."
انصاف نیوز نیز در گزارش خبری می نویسد: «چند روز پیش امیر دریادار حبیب الله سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش گفتوگویی اختصاصی با خبرگزاری ایرنا انجام داد (لینک) اما چند ساعت پس از انتشار این مصاحبه به دلایلی نامشخص از سایت این خبرگزاری حذف شد.
در طی تماس خبرنگار انصاف نیوز با پدرام الوندی مدیرکل اخبار داخلی ایرنا، او از اعلام دلیل حذف این خبر امتناع کرد. هر چند علی رغم حذف این مصاحبه از خروجی ایرنا، ویدئوی آن در اینترنت موجود است. در این مصاحبه انتقادهایی نسبت به نادیده گرفتن خدمات ارتش جمهوری اسلامی در زمان جنگ و پس از آن مطرح شده بود.»
اعتماد آنلاین نیز در گزارش مشابهی می نویسد: «مصاحبه دریادار امیر سیاری با خبرگزاری جمهوری اسلامی که تنها ساعتی روی سایت این خبرگزاری قرار داشت، حذف شد.»
اهم مطالب ایندیپندنت فارسی در اینباره از این قرار است:
انتقاد بیسابقه یکی از فرماندهان ارتش ایران از سپاه و دستگاه تبلیغی جمهوری اسلامی دقایقی پس از انتشار از خروجی خبرگزاری جمهوری اسلامی حذف شد.
استودیو تصویری ایرنا این مصاحبه را با حبیبالله سیاری، معاون هماهنگی ارتش انجام داده بود.
حبیبالله سیاری پیشتر، فرمانده نیروی دریایی ارتش نیز بوده است.
سیاری در این مصاحبه که اکنون تنها حدود ۱۴ دقیقه از آن در فضای مجازی وجود دارد، در پاسخ به سؤال خبرنگار ایرنا درباره فعالیت اقتصادی سپاه گفته است که «به صلاح نیروهای مسلح نیست که وارد فعالیتهای اقتصادی شوند» و این فعالیتهای اقتصادی سبب دور شدن از وظایف اصلی این نیروها میشود.
ورود سپاه به فعالیتهای اقتصادی با مجوز علی خامنهای و از میانه دهه ۷۰ آغاز شد و اکنون برآورد میشود که سپاه در کنار بنیادهایی که بهصورت مستقیم زیر نظر رهبر ایران قرار دارند و روسای آن اغلب از میان فرماندهان سپاه منصوب میشوند، کنترل حدود ۶۰ درصد اقتصاد ایران را در اختیار دارند.
حبیبالله سیاری به موضوع دخالت نیروهای نظامی در سیاست هم اشاره کرده و گفته که ارتش علاوه بر اینکه در اقتصاد دخالتی ندارد در سیاست هم ورود نمیکند. این فرمانده ارتش میگوید «سیاستزدگی» آسیب بزرگی برای نیروهای مسلح است و ارتش بهرغم اینکه دارای درک و دریافت سیاسی است از این موضوع پرهیز میکند.
هماکنون سپاه با در اختیار داشتن سازمان رسانهای اوج، سازمان فضای مجازی سراج، چند خبرگزاری، شبکه تلویزیونی افق و تعیین مدیران ارشد صداوسیما، کنترل دستگاه تبلیغی رسمی جمهوری اسلامی را در انحصار خود دارد.
خبرگزاری ایرنا هنوز دلیل حذف این ویدیو را توضیح نداده است. اکنون تنها یک قسمت دودقیقهای از این مصاحبه تفصیلی در وبسایت ایرنا در دسترس است.
آقای سیاری شهریورماه سال گذشته نیز در مجلس حاضر شد و به نمایندگان مجلس گفت که زیرساختهای ارتش فرسوده است، ۷۵ هزار نفر از نیروی انسانی آنها کم شده و ارتشیها مشکلات معیشتی دارند. او این سخنان را پس از آن اعلام کرد که یکی از نیروهای ارتش ایران در لشگر زرهی کرمانشاه به دلیل مشکلات مالی، خودکشی کرد.
گفتنی است که اظهارات امیر سیاری به عنوان قطعهای از پازل اختلافافکنی ضدانقلاب میان نیروهای مسلح کشور و مستمسکی برای تشدید دوگانه ارتش_سپاه و سپاه_ملت مورد استفاده قرار گرفته است. تعمیم اظهارات سیاری به مواضع نهاد ارتش در مورد سپاه و استفاده از آن برای اثبات گزاره «اختلاف مبنایی میان نیروهای مسلح» موجب به خطر افتادن اصل وحدت قوای نظامی در کشور خواهد گردید. نکته دیگر تاکید ضدانقلاب بر تفکیک «نظام» از «کشور» است. نتیجه فرآیندی این دوگانهسازی و قراردادن سپاه در جایگاه «مدافع نظام» و ارتش در مقام «مدافع کشور»، تعمیم اقدامات سپاه به اقداماتی در راستای حفظ نظام و برخلاف منافع عموم مردم در کشور است. پیشنهاد میشود علاوه بر توجیه مقامات ارشد ارتش و برخورد با خاطیان، امیرسیاری به اصلاح اظهارات خویش بپردازد تا کمی از بار عملیات روانی دشمن و اثربخشی تلاش جریان معاند برای تعمیق اختلاف نظرها میان فرماندهان ارتش و سپاه کاسته شود.