به گزارش دیدار مدیا؛ مساله مراودات تجاری ایران با کشورهای مختلف، مخصوصا در شرایطی که ایالات متحده تحریم های گسترده ای را بر علیه این کشور اجرایی کرده، همواره یکی از محورهای مهم مورد توجه رسانه های غربی و معاند بوده است. این رسانه ها، همسو با جریان های سیاسی، سعی داشته اند روابط تجاری ایران با کشورهای مختلف را برجسته کنند و با معرفی ایران به عنوان کشوری که مخل صلح و امنیت بین المللی است، به نحوی اعمال فشار کنند که تا جای ممکن روابط تجاری ایران با جهان خارج محدود و متعاقبا بنیه اقتصادی آن تضعیف شود.
در جدیدترین دور از این تلاش های رسانه ای، رسانه های غربی به تازگی توجه ویژه و گسترده ای را به مساله صدور فرآورده های سوختی از سوی ایران به ونزولا و اعزام نفت کش به این کشور معطوف کرده اند. در ادامه به بخش هایی از این تلاش ها اشاره می شود.
پایگاه خبری تایم در گزارشی خبری در این باره آورده است: پنج نفتکش ایرانی که حامل محموله بنزین به ارزش 45.5 میلیون دلار هستند، در حال حرکت به سمت ونزوئلا می باشند. ایران و ونزوئلا هر دو تحت تحریم های آمریکا قرار دارند و این اقدام در بحبوحه تشدید تنش های میان ایران و آمریکا انجام می شود.
ایران با ارسال این محموله های سوختی، رژیم ونزوئلا را سرپا نگه می دارد و در عین حال، در شرایط تحریم، از منابع مالی برخوردار می شود. دولت نیکلاس مادورو در مدت اخیر برای تامین نیازهای خود در بحث بنزین و دیگر فرآورده های سوختی، نگاه ویژه ای به سمت ایران داشته است. بحران سیاسی و اقتصادی در ونزوئلا موجب شده تا این کشور نفت خیز، قدرت استفاده از تاسیسات نفتی و انرژی خود را به دلیل نبود سرمایه گذاری و کمبود تجهیزات نداشته باشد.
صدور بنزین از سوی ایران به ونزوئلا، برای اقتصاد این کشور تحریم زده(ایران) بسیار مفید است. اقتصاد ایران به شدت در بحران ارزی به سر می برد. صدور بنزین از سوی ایران به ونزوئلا، تا حد زیادی موجب تشدید تنش ها میان تهران و واشنگتن خواهد شد. سال گذشته، دو طرف روابط پرتنشی را تجربه کردند.
ایران با صدور بنزین و فرآورده های سوختی به ونزوئلا، به نوعی هژمونی و قدرت آمریکا را به چلش می کشد. مساله ای که در نوع خود موجب تحریک واشنگتن و تشدید تنش ها در عرصه بین المللی می شود. دولت ایران پیش از این سابقه نداشته به منطقه آمریکای لاتین، بنزین صادر کند. با این حال، این مساله به نوعی خود حاکی از تشدید فشار اقتصادی و سیاسی هم بر این کشور و هم بر ونزوئلا است.
به نظر می رسد مانور نظامی اخیر دولت آمریکا در منطقه کارائیب، بی ارتباط با رفتار تحریک کننده ایران در صدور بنزین به رژیم مادورو نباشد. جواد ظریف وزیر خارجه ایران و عباس عراقچی معاون وزیر خارجه این کشور در موضع گیری هایی تهدید کرده اند اگر آمریکا اقدامی علیه نفت کش های ایرانی انجام دهد، ایران واکنش قاطعی از خود نشان خواهد داد.
واکنش آمریکا به اقدام ایران در صدور بنزین به ونزوئلا هنوز مشخص نیست. پیشتر آمریکا جایزه ای 15 میلیون دلاری برای هر فردی تعیین کرد که اطلاعاتی را به آمریکا ارائه دهد که در نهایت منجر به اخلال در فرآیند تغذیه مالی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شوند. دولت آمریکا پیشتر نیز بارها و بارها نسبت به رفتارهای تحریک آمیز ایران مخصوصا در منطقه خلیج فارس هشدار داده است.
ایران پیش از این سابقه حمله به چند نفت کش را در خلیج فارس از خود به ثبت رسانده است. از سویی، قایق های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز مکررا برای کشتی ها و ناوهای آمریکا در خلیج فارس ایجاد مزاحمت می کنند. روابط اقتصادی میان رژیم ایران و ونزوئلا، در نهایت به تقویت هر دو می انجامد. مساله که برای صلح و امنیت بین المللی به هیچ وجه مناسب نیست.
پایگاه خبری فاکس نیوزنیز در گزارش خبری آورده است: ایران و ونزوئلا به عنوان دو رژیم شرور، در حال دور زدن تحریم های آمریکا هستند. ایران در جدیدترین تلاش های خود در این زمینه، برای نخستین بار اقدام به صادرات فرآورده های سوختی به ونزوئلا کرده است.
ایران به آمریکا هشدار داده اگر بخواهد در روند صدور سوخت از ایران به ونزوئلا با دزدی دریایی وقفه ایجاد کند، با واکنش سختی مواجه خواهد شد. خبرگزاری نور نزدیک به سپاه پاسداران ایران گفته است: اگر آمریکا بخواهد همچون دزدان دریایی عمل کند و آبراه های بین المللی را ناامن کند، اقدام خطرناکی انجام داده که مسلما بدون پاسخ نخواهد ماند.
ایران و ونزوئلا هر دو از بحران اقتصادی شدیدی که ناشی از تحریم های آمریکا است، رنج می برند. این مساله موجب نزدیکی هر چه بیشتر دو کشور به یکدیگر شده است. در حقیقت آن ها محوری با هدف دور زدن تحریم های آمریکا تشکیل داده اند.
پایگاه خبری اورشلیم پست نیز در گزارش خبری مشابه می نویسد: ایران سفیر سوئیس را که به عنوان حافظ منافع آمریکا در این کشور خدمت می کند به وزارت خارجه احظار و نسبت به هرگونه اقدام ایالات متحده آمریکا بر علیه نفت کش های ایرانی که در راه کشور ونزوئلا هستند، هشدار داد.
اخیرا یک مقام ارشد دولت آمریکا گفته است دولت ترامپ در حال بررسی گزینه های مختلف جهت برخورد با مساله صادرات فرآورده های سوختی از سوی ایران به ونزوئلاست.
عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران با تهدید آمریکایی ها گفته است: اگر آمریکا مزاحمتی برای نفت کش های ایرانی ایجاد کند، ایران واکنش سختی نشان خواهد داد. پیشتر جواد ظریف نیز در نامه به دبیر کل سازمان ملل متحد نسبت به هرگونه اقدام آمریکا علیه نفت کش های ایرانی که عازم ونزوئلا هستند، هشدار داده است.
ونزوئلا به عنوان کشوری که تحت تحریم های آمریکا است شدیدا به بنزین و فرآورده های سوختی نیاز دارد. این در حالی است که در جبهه مقابل نیز ایران هم تحریم است و به منابع مالی نیاز دارد. این دو کشور که ناقض صلح و امنیت بین المللی هستند بواسطه همکاری های نزدیک با یکدیگر سعی دارند تحریم های آمریکا را بی اثر سازند.
خبرگزاری سی جی تی ان در این باره نوشته است: خبرگزاری نور که از محافل نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران است هشدار داده اگر آمریکا بخواهد در روند ارسال محموله های سوختی ایران به ونزوئلا، اختلال ایجاد کند، پشیمان خواهد شد.
پیشتر مقام های آمریکا از بررسی راه های مختلف جهت مقابله با راهبرد جدید دولت ایران در زمینه صدور فراورده های سوختی به ونزوئلا خبر داده بودند.
ایران اعلام کرده مناسبات تجاری اش با ونزوئلا هیچ ربطی به آمریکا ندارد. نگرانی های زیادی در مورد ماهیت این مناسبات و نقش آن در تقویت قدرت دو کشور وجود دارد. تندروهای ایرانی تهدید کرده اند اگر آمریکا برای نفت کش های اعزامی ایران به ونزوئلا مشکل ایجاد کند، ایران نیز به نحو مشابهی به آمریکا در منطقه خلیج فارس پاسخ خواهد داد.
مهدی محمدی از عناصر تندرو در ایران گفته است: اگر آمریکا اقدامی علیه نفت کش های ایرانی انجام دهد باید بداند خودش و متحدانش، در منطقه خلیج فارس گروگان ایرانی ها هستند. ایران پیشتر نیز در چهارچوب تنش ها با دولت انگلیس، یک نفت کش انگلیسی را در خلیج فارس توقیف کرده بود.
گفتنی است که تضعیف شریان های اقتصادی ایران، همواره یکی از مهمترین محورهای عملیات روانی دولت ها و رسانه های غربی و معاند بوده است. این جریان ها با سیاه نمایی از این روابط سعی می کنند، آن را تهدیدی علیه صلح و امنیت بین الملل معرفی کنند که در مقیاس دیگر تبعاتی نظیر تقویت مالی نظام ایران و تشدید نقض حقوق بشر از سوی آن را به دنبال خواهد داشت. در جدیدترین دور از این تلاش های رسانه ای، رسانه های غربی با پرداختن به مساله صادرات بنزین از سوی ایران به ونزوئلا، این مساله را تهدیدی جدی علیه صبح و امنیت بین المللی معرفی کرده اند و با مطرح کردن تهدیدان مقام های ایرانی سعی داشته اند به نوعی هرگونه اقدام خود علیه این روند را مشروع جلوه دهند. در حقیقت، این جریان رسانه ای سعی داشته سیاه نمایی سیاسی خود از ایران را به حوزه اقتصادی نیز گسترش دهد و از این رهگذر، ضرورت مقابله با مراودات اقتصادی ایران و ونزوئلا را به افکار عمومی گوشزد کند.