برجام جدید؛ آیا در جبهه غرب خبری هست؟

پس از پرتاب موفقیت آمیز ماهواره نظامی نور توسط سپاه پاسداران، تحرکات مقامات اروپایی در خصوص ایجاد توافق هسته‌ای جدید با ایران بیشتر شده است. البته در این توافق ادعایی همچون گذشته موارد موشکی و دفاعی ایران به عنوان گزینه‌های مذاکره و ذیل برجام جدید و یا به عبارتی «توافق ترامپ» تکرار می شود.
کد خبر: ۵۶۰۷
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۸:۲۴

به گزارش دیدار مدیا؛ ایران اینترنشنال در گزارشی آورده است: « روبرت رونتگن، رئیس کمیسیون سیاست خارجی پارلمان فدرال آلمان (بوندس‌تاگ) با توجه به نگرانی‌ها در این زمینه خواستار از سرگیری تلاش‌ها برای دست یافتن به یک توافق جدید با ایران شده است. با این همه رئیس کمیسیون سیاست خارجی بوندس‌تاگ به روزنامه "ولت" گفته توافق جدید با ایران باید شامل مسئله "امنیت منطقه" هم بشود. جمهوری اسلامی در نخستین سالروز خروج واشنگتن از توافق هسته‌ای اعلام کرد که اجرای تعهدات خود بر مبنای برجام را مرحله به مرحله کاهش می‌دهد. هدف از این کار وادار کردن سه کشور اروپایی طرف توافق برای فراهم کردن زمینه بهره‌مندی ایران از مزایای اقتصادی برجام عنوان شده است.کاهش تعهدات برجامی ایران، از جمله شامل نادیده گرفتن سطح مجاز غنی‌سازی اورانیوم و محدودیت پیش‌بینی شده در برجام برای حداکثر ذخیره اورانیوم غنی‌شده می‌شود.»

 

در ادامه این گزارش آمده است: « افزایش میزان اورانیوم غنی شده با غلظت بیش از سطح مجاز در برجام می‌تواند جمهوری اسلامی را به ساخت بمب اتم نزدیک‌تر کند اما منابع مختلف در ارزیابی زمان مورد نیاز برای این کار اختلاف دارند. انستیتو علوم امنیت بین‌المللی روز چهارشنبه نتایج پژوهشی را منتشر کرد که این زمان را حداکثر چهار ماه ارزیابی کرده است. این موسسه می‌گوید پژوهش بر مبنای داده‌های سازمان بین‌المللی انرژی اتمی تنظیم شده که بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران نظارت می‌کند. جمهوری اسلامی گرچه هدف برنامه‌های تسلیحاتی و موشکی خود را دفاعی عنوان می‌کند سوم اردیبهشت از پرتاب موفقیت‌آمیز نخستین ماهواره نظامی خود توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران خبر داد که با واکنش مخالفت آمیز کشورهای غربی روبرو شد. آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان این اقدام ایران را محکوم کرده و آن را مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد خوانده‌اند. این قطعنامه که برجام ضمیمه آن است از جمهوری اسلامی خواسته از آزمایش موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی خودداری کند. وزارت خارجه فرانسه در بیانیه‌ای اعلام کرده با توجه به این که فناوری پرتاب ماهواره به فضا، بسیار شبیه فناوری مورد استفاده برای شلیک موشک‌های بالستیک است اقدام اخیر ایران به طور مستقیم در مسیر "پیشرفت نگران‌کننده" برنامه تولید و آزمایش این گونه موشک‌ها ارزیابی می‌شود. جمهوری اسلامی تا کنون به طور رسمی مذاکره مجدد بر سر برنامه‌های هسته‌ای خود را رد کرده، اما مسئولان ارشد ایران بارها گفته‌اند که به شرط لغو تحریم‌های آمریکا احتمال از سرگیری مذاکرات منتفی نیست».

 

صدای آمریکا نیز در این خصوص با اشاره به طرح وزیر امورخارجه آمریکا نوشته است: « وزیر امور خارجه آمریکا در حال آماده کردن طرحی است که براساس آن آمریکا به عنوان یک عضو توافق هسته‌ای منعقد شده در دوران باراک اوباما باقی بماند اما با این هدف که تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران تمدید شود یا به کلی توافق برجام به هم بخورد. محور اصلی طرح پمپئو و لایحه حقوقی آن بر این استوار است که با وجود اعلام دونالد ترامپ مبنی بر خروج این کشور از برجام، ایالات متحده آمریکا در اصل به صورت قانونی به عنوان «دولت عضو» در توافق هسته‌ای برجام باقی می‌ماند اما فقط با این هدف که تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران را به نقطه‌ای بازگرداند که پیش از توافق برجام بود. در صورت اجرای طرح پمپئو، اگر تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران تمدید نشود، ایالات متحده به عنوان یک عضو اصلی برجام این حق را خواهد داشت که از مکانیزم‌های دیگر موجود در برجام از جمله فعال کردن مکانیزم ماشه استفاده کند. با فعال شدن مکانیزم ماشه، بدون نیاز به تصویب شورای امنیت سازمان ملل، طیف گسترده‌ای از تحریم‌های مندرج در قطعنامه‌های پیشین شورای امنیت باز می‌گردد. مقام‌های جمهوری اسلامی که اکنون با اجرای شش گام کاهش تعهدات برجامی تاکید دارند که در عمل محدودیتی در فعالیت‌های هسته‌ای ناشی از برجام ندارند، یکی از فواید عدم خروج از این توافق را لغو خود به خودی تحریم‌های تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل می‌دانند.

 

بعد از عملیات موفقیت‌آمیز پرتاب ماهواره نظامی نور، به نظر می رسد تحرکات مقامات غربی برای آغاز دور جدیدی از مذاکرات هسته‌ای با ایران تقویت شده است. در این سناریو با طرح ادعای نقض مفادی از برجام توسط ایران به دلیل پرتاب ماهواره نظامی، اروپاییان و مقامات آمریکا تلاش می کنند با بهانه قرار دادن این ادعا ج.ا.ا را وادار به پذیرش توافقی جدید در زمینه هسته‌ای کنند که به گفته مقامات اروپایی این توافق در چارچوب همان پروژه «توافق ترامپ» است که تلاش می شود توانمندی موشکی ایران و محور مقاومت در منطقه از گزاره های مورد مذاکره طرفین باشد. در کنار طرح مذاکرات جدید توسط برخی از کشورهای اروپایی، همزمان مقامات آمریکا بر تشدید تحریم‌ها علیه ایران تاکید می‌کنند که به نظر می رسد سیاست «چماق و هویچ» غرب در برابر ایران همچنان ادامه دارد.

اخبار مرتبط
ارسال نظرات
پرونده ویژه
عناوین برگزیده
آخرین اخبار