به گزارش دیدار مدیا؛ مصطفی صفوی، رییس این پژوهشکده، روز شنبه ششم اردیبهشتماه در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان ضمن تایید آغاز ساخت «پیام ۲» گفت قرار است این ماهواره در ارتفاع مدار «لئو» که حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ کیلیومتر پیشبینی شده قرار بگیرد.
ایران اینترنشنال در گزارشی در همین باره با عنوان « مردم دستبهگریبان با کرونا؛ حکومت در پی توسعه برنامه فضایی میلیون یورویی» نوشت: «در حالی که پرتاب ماهواره نظامی «نور» از سوی سپاه پاسداران هنوز با واکنش افکار عمومی در داخل ایران و محکومیت کشورهای غربی مواجه است، ابراز تمایل حکومت ایران برای سرمایهگذاری روی چالشهای بیشتر در حوزه هوافضا در شرایطی صورت میگیرد که تاکنون آمریکا، فرانسه، بریتانیا، اسرائیل و آلمان ابعاد نظامی پرتاب ماهواره از سوی سپاه پاسداران را مورد انتقاد قرار داده و آن را خلاف قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد دانستهاند. برخی کاربران سرمایهگذاری مالی روی این پروژهها و همچنین تناقض آن با اظهارات قبلی فرماندهان ارشد نظامی و دولتی درباره تاثیر فشار تحریمها بر تنگنای مالی کشور را مورد اشاره قرار دادهاند.»
در ادامه گزارش یاد شده آمده است: «پیش از این و در آخرین تلاش، پرتاب ماهواره «ظفر» در مهرماه سال گذشته با شکست روبهرو شد که یکبار دیگر حاشیههای مالی این دست پروژهها را مورد توجه رسانهها قرار داد. وزیر ارتباطات در همان زمان در حساب توییتری خود تایید کرد که «دو میلیون یورو» برای آن ماهواره هزینه شده بود. حکومت ایران پیشتر نامهایی از جمله «پیام»، «فجر»، «نوید»، «رصد»، «مصباح»، «ناهید» و... آزمایش کرده بود. نامهایی که هر کدام اعتبارهای میلیاردی پشت خود داشتهاند و بعضا نیز با شکست مواجه شدهاند.»
بر اساس گزارش یاد شده: «ورود و سرمایهگذاری نیروهای مسلح، به خصوص سپاه پاسداران به عرصه ساخت تجهیزات علمی و تکنولوژی، هفته گذشته نیز یکبار دیگر با رونمایی از دستگاهی تحت عنوان «ویروسیاب مستعان» برای مقابله با کرونا مورد انتقاد گسترده قرار گرفت. خبرگزاری رسمی دولت، ایرنا، روز ۳۱ فروردینماه در گزارشی نوشته بود نخستین بار نیست که «ناکارآمدی» این تجهیزات و صنایع نیروهای مسلح کشور را درگیر انتقاد کرده است. در حوزه تقویت صنایع هوایی و فضایی، طی سالهای اخیر دولت روحانی نیز به تلاشهایی از جمله تغییر ساختار سازمان فضایی و بازگرداندن آن از نهاد ریاستجمهوری به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دست زده بود. این تغییر به گفته رییس سازمان فضایی در سه سال اخیر با «تخصیص بیشترین سهم از بودجه وزارت ارتباطات» همراه شد.»
وجود انتقادات داخلی و واکنشهای بینالمللی، اعتبارهای اختصاص داده شده به بخش فضایی در دستکم دو سال اخیر رشد یافته است. خبرگزاری ایسنا نوشت که در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷، اعتباری بالغ بر « ۱۱ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال» به فعالیتهای فضایی ایران اختصاص یافته بود.سرمایهگذاری برای این بخش در پی خروج آمریکا از برجام، افزایش تنش با غرب و تشدید تحریمها بیشتر از قبل شده و گزارشهای رسمی نیز حکایت از ادامه آن دارد.در دیماه سال ۱۳۹۷، رسانهها از افزایش «۴۴۷ درصدی» بودجه پژوهشگاه فضایی ایران خبر دادند. این در حالی است که در آذرماه سال گذشته نیز رییس سازمان فضایی کشور از افزایش «حدود دو برابری» بودجه بخش فضایی خبر داد. ادامه تخصیص بودجههای میلیارد تومانی و میلیون یورویی به فعالیتهای فضایی در دولت و نیروهای نظامی در حالی است که روحانی پیشتر از مردم خواسته بود با «سختیها» همراهی کنند. تشدید وخامت اوضاع اقتصادی در شرایطی ادامه مییابد که علی ربیعی، سخنگوی دولت، هم در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت که بیش از سه میلیون شاغل رسمی و چهار میلیون شاغل غیررسمی در معرض اخراج قرار گرفتهاند.با این حال، هم مقامهای نظامی و هم دولتی از عزم خود برای پیشبرد برنامههای فضایی سخن میگویند.
رسانه های ضدانقلاب در جهت اعتبار زدایی از اقدام ایران در زمینه توسعه صنعت فضایی، تلاش می کنند با برجستهسازی مشکلات معیشتی جامعه و القای بالا بودن هزینههای طراحی و ساخت ماهوارههای فضایی، افکار عمومی را به سمتی هدایت کنند که لزوم توسعه این صنعت در کشور خدشهدار شود. برخی از رسانه ها و تحلیلگران جریان ضدانقلاب نیز افزایش توان و قدرت نظامی سپاه به ویژه بعد از پرتاپ ماهواره نظامی نور را حرکتی سیاسی و در جهت تقویت قدرت چانهزنی دیپلماتیک ایران در سطح بین الملل تفسیر میکنند.
در این بین شبکه های اجتماعی معاند اقدام اخیر سپاه در پرتاپ ماهواره نظامی را اقدامی در جهت کاهش اختیارات دولت در سیاست خارجه قلمداد کرده و مدعی هستند سپاه در روزهای اخیر برای اینکه به جهان نشان دهند مستقل از دولت روحانی و بدون تاثیرپذیری از جریانات داخلی سیاستهای موشکی را ادامه میدهند اقدام به رونمایی از ماهواره نظامی نور کرد.