اصلاح طلبان تحلیل می کنند؛

چالش بر سر کرسی ریاست بهارستان، آغاز اختلافِ میان اصولگرایان است؟

روزنامه اصلاح ‌طلب «همدلی» نیز همچون رسانه‌های دیگر نزدیک به جریان اصلاحات با برجسته‌سازی اختلافات درون جناحی اصولگرایان، انتخاب رئیس مجلس را نقطه آغازی برای افزایش اختلافات درونی اصولگرایان عنوان می‌کند.
کد خبر: ۵۵۰۲
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردين ۱۳۹۹ - ۰۹:۲۱

به گزارش دیدار مدیا؛ این گزارش با عنوان «از جنگ سرد ریاست تا مسئولیت‌گریزی» آورده است: «نزدیکان جبهه پایداری، نزدیکان محمدباقر قالیباف، نزدیکان محمود احمدی‌نژاد و اصولگرایان سنتی همچون موتلفه‌ای‌ها، چهار طیف اصلی مجلس یازدهم را تشکیل می‌دهند. این چهار طیف ممکن است با توجه به اختلافاتی که با یکدیگر دارند، حتی فراکسیون‌های جداگانه‌ای را تشکیل دهند. در عین حال برخی از این جریان‌ها ممکن است بر اساس میزان نقاط مشترک و افتراقشان، بر سر ریاست مجلس، هیات رئیسه و سمت‌های داخلی مجلس با یکدیگر و علیه طیف فاصله‌دارتر وارد تعامل و توافق شوند. نکته جالب توجه این که هر یک از این طیف‌ها چهره‌هایی دارند که می‌توانند برای سمت‌های شاخص مجلس مدعی باشند. روی کاغذ شاید اصلی‌ترین گزینه ریاست مجلس یازدهم، محمدباقر قالیباف باشد. چهره‌ای که پس از حضورهای ناکام در انتخابات ریاست جمهوری، حالا به کمتر از صندلی ریاست راضی نخواهد شد.»

 

در ادامه این گزارش آمده است: «با این حال بسیاری معتقدند که طیف جبهه پایداری، به عنوان اصلی‌ترین منتقدان قالیباف در جریان اصولگرایی، همان طور که سنگ‌های زیادی پیش پای وحدت اصولگرایان با شرکت قالیباف و یارانش انداختند، بعید نیست که در صحن مجلس هم با ریاست او کنار نیایند. پایداریچی‌ها چهره‌ای مثل مرتضی آقاتهرانی را برای ریاست زیر سر دارند که سرلیست انتخاباتی آن‌ها در تهران هم محسوب می‌شد. زاکانی و زاهدی هم می‌توانند از دیگر چهره‌های این جریان برای سمت‌های مهم داخلی مجلس باشند. احمدی‌نژادی‌ها هم با حضور سه وزیر سابق از جمله حاجی‌بابایی، نیکزاد و حسینی در ترکیب خود مدعی هستند و طیف اصولگرایان سنتی هم چهره‌ای مثل میرسلیم را در نظر دارند که هم سابقه وزارت و هم سابقه کاندیداتوری ریاست جمهوری را در کارنامه‌اش می‌شود دید.»

 

در ادامه این گزارش آورده شده است: «در این میان شاید طیف کوچکی از اصلاح‌طلبان و مستقلان حاضر در مجلس مهم شوند، به گونه‌ای که رای آن‌ها، معادلات درونی مجلس را دچار تغییراتی کند. البته تعداد این افراد حتی به تشکیل یک فراکسیون مستقل هم نمی‌رسد، با این حال تلاش پنهان جریان‌های اصولگرا برای جذب رای آن‌ها نشان از اهمیت‏شان دارد؛ به ویژه درمورد طیف قالیباف و اصولگرایان سنتی که از نظر عددی رای کمتری نسبت به طیف پایداری دارند. چنین شرایطی، رسیدن به وحدت درون مجلس را سخت می‌کند. با این حال هر چند چهره‌ای مثل حسین مقصودی، نماینده سبزوار در مجلس دهم که از نزدیکان قالیباف محسوب می‌شود، در گفت‌وگویی با اعتمادآنلاین گفته است «این مجلس بسیار پرتنش و متزلزل خواهد بود و از الان صدای تنش‌های مجلس به گوش می‌رسد»، اما به نظر می‌رسد این صداها حداقل نمود عام ندارند و بیشتر به صورت جنگی سرد پیش می‌روند.»

 

همدلی در پایان نوشته است: «البته در این میان از یک سازوکار توافقی هم سخن به میان آمده است: تقسیم ریاست دوره‌ای و سالانه مجلس و سایر سمت‌های داخلی بهارستان. محمدعلی نمازی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی، در گفت‌وگو با برنا این ایده را مطرح کرده است که « احتمالا زمان‌بندی خواهند کرد، حتی شنیده‌ام برای ریاست مجلس هم تصمیم دارند که زمان‌بندی کنند». یک سال میرسلیم رئیس مجلس می‌شود و به فرض نایب‌ رئیس اول قالیباف و نایب‌ رئیس دوم حاجی‌بابایی و سال بعد رئیس و نواب رئیس تغییر خواهند کرد. این مسئله بستگی به عملکرد یکساله میرسلیم خواهد داشت، اگر بتواند مجلس را اداره کند شاید در مقام ریاست بماند اما درباره نایب‌ رئیس اول و دوم حتما بین سه نفر باقیمانده (قالیباف، زاکانی و حاجی‌بابایی) رقابت جدی خواهد بود. به نظر می‌رسد در سال اول نایب‌ رئیس اول، قالیباف و نایب‌رئیس دوم آقای حاجی‌بابایی باشد». برخی معتقدند که سکوت نسبی منتخبان مجلس یازدهم، بی ارتباط با شرایط خاصی که با آن مواجه خواهند بود نیست. در حالی که این جمع از منتقدان دولت دوازدهم و مجلس دهم، از انتظارهای بالا درباره کارکرد این دو حوزه کلان سیاستگذاری، در شرایط تحریم سخن می‌گفتند، حالا شاید در دوران کرونا و احتمال شرایط اقتصادی و اجتماعی بغرنج پس از آن، کار خود را سخت‌تر از آن چه فکر می‌کردند و البته نسخه‌اش را برای دولت و مجلس می‌پیچیدند، می‌بینند و احساس می‌کنند هر گفته و حرکت بدون سنجش صحیحی، می‌تواند مسئولیت آن‌ها را بیشتر و سنگین‌تر هم بکند.»

 

بزرگنمایی اختلافات درون جناحی اصولگرایان توسط رسانه‌های اصلاح ‌طلب همزمان با نزدیک شدن به آغاز رسمی مجلس یازدهم تقویت شده است. آنچه اصلاح طلبان امیدوارانه منتظر آن هستند، بروز اختلافات شدید در درون جریان اصولگرایی و رسیدن آن در حد بحران به ویژه در زمان انتخاب ریاست مجلس یازدهم است. در این بین برخی از اصلاح طلبان و رسانه های نزدیک به دولت نیز با طرح این پیش‌فرض که شرایط پسا کرونایی کشور به ویژه در زمینه اقتصادی بسیار متفاوت از قبل است، معتقدند هرگونه چالش منتخبین مجلس یازدهم با دولت روحانی که درگیر مدیریت و جبران خسارات کرونا است، باعث کاهش پایگاه اجتماعی اصولگرایان خواهد شد.

اخبار مرتبط
ارسال نظرات
پرونده ویژه
عناوین برگزیده
آخرین اخبار