به گزارش دیدار مدیا؛ حواشی پیرامون کنش و واکنش سخنگوی وزارت بهداشت و سفیر چین در تهران، گویا پایانی ندارد. در جدیدترین واکنش به این مجادله، محمود صادقی نماینده اصلاح طلب مجلس در توئیتی نوشت: « تذکر اینجانب و ۱۶ نفر از نمایندگان به دکتر جواد ظریف در اعتراض به اظهارات غیر عزتمندانهی سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اظهارات خلاف شئون دیپلماتیک سفیر جمهوری خلق چین؛ انتظار این است که سفیر جمهوری خلق چین به وزارت خارجه احضار و تذکر لازم به او داده میشد» وی در توییتی دیگر عنوان کرد: « موضوع منشا پیدایش و علل شیوع و اطلاعات مربوط به # ویروس_کرونا جنبهی علمی و تخصصی دارد. روابط سیاسی دوستانه یا خصمانه کشورهای دیگر با ما نباید مانع تحقیقات و آزادی اظهارنظر متخصصان در این باره شود. لحن تهدیدآمیز بعضی از نهادهای نظامی در این باره مایهی شگفتی، تأمل و تأسف است.»
مصطفی تاجزاده نیز در واکنش به این خبر نوشته است: «تا وقتی بهجای نقد سیاستهای مخرب امریکا و برخی دولتهای اروپایی، غرب را وحشی میخوانیم و روابط اقتصادی را عملا به شرق محدود میکنیم، پذیرش ذلت اعم از پایگاهدادن به روسیه و تحمل شرایط یکجانبه چین، عجیب نیست. استقلال ایران در گرو ارتباط سازنده با همه کشورهاست.»
عباس عبدی نیز با القای اشتباه بودن سیاست خارجه ایران در همکاری با چین به خبرآنلاین گفته است: « ایران باید در سیاست خارجی خود تنوع داشته باشد و نباید کاری کند که یک وابستگی ایجاد شود. الان عملا این وابستگی کم و بیش مشاهده می شود. البته این وابستگی تقصیر چین نیست و چون وابستگی قدیم نیست که به کشوری هجوم میبردند و آن کشور را اشغال و به خود وابسته می کردند، بلکه انتخابی است که حکومت ایران به خاطر دست های بسته خود در سیاست خارجی کرده که به نظرم اشتباهی جدی است. برخی از اصولگرایان متوجه این نوع وابستگی نیستند و به نظرم این وابستگی خطرناک است. به نظرم روابط ایران و چین متوازن نیست. این موضوع تقصیر چین هم نیست بلکه تقصیر ایران است که دست خود را در سیاست خارجی بسته و مجبور شده است که بیشتر به چین متکی باشد. ولی اگر فرض کنیم امکان برقراری روابط متوازنی میداشتیم در این صورت معتقد بودم که باید روابط خیلی خوب و گسترده ای با چین داشته باشیم».
در پی مجادله توییتری سخنگوی وزارت بهداشت با سفیر چین، اصلاحطلبان با موج سواری رسانهای چند محور کلی را دنبال کردند. 1) نمایندگان اصلاح طلب مجلس با محوریت «محمود صادقی» و «علی مطهری» تلاش می کنند با استفاده از ظرفیت مجلس، وزارت امورخارجه را تحت فشار قرار دهند به نحوی که دستگاه دیپلماسی ایران در مقابل دولت چین قرار گیرد. این اتفاق علاوه بر اینکه میتواند روابط سیاسی – اقتصادی دو کشور را به صورت رسمی با چالش مواجه کند، تاثیر و همکاری چین برای دور زدن تحریم را نیز کاهش دهند. در این صورت با ناکارآمد جلوه دادن راهبرد همکاری با کشورهایی همچون روسیه و چین، تنها راه ممکن را مذاکره و حل مناقشات با کدخدا معرفی می نمایند.
2) تعمیم توییت سفیر چین به توهین وی به مردم ایران با هدف تحریک افکار عمومی؛
3) طرح غیر قابل اعتماد بودن چین و روسیه برای همکاری سیاسی – اقتصادی، همزمان با طرح مواردی همچون عدم حمایت این دو کشور از منافع ج.ا.ا از جمله در موضوع پرونده هستهای ایران در مجامع بین المللی؛
4) برخی از فعالان جریان اصلاحات در شبکه های اجتماعی با طرح این ادعا که همکاری کنونی ایران با روسیه و چین برخلاف شعار « نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی » است و این کشورها با رویکرد و دیدگاه استعماری با ایران برخورد میکنند.
در ادامه این ادعا اصلاح طلبان با دوگانهسازی «چین – غرب» و با طرح این موضوع که ج.ا.ا در سالهای بعد از انقلاب به دلیل رویکرد استعماری و استکباری آمریکا حاضر به همکاری با این کشور نبوده است، این گزاره را مطرح میکنند که ج.ا.ا با وجود چنین خصوصیاتی در دو کشور چین و روسیه با آنها همکاری می کند. اصلاح طلبان تلاش می کنند با تخریب همکاری ایران و چین و در مقابل تکرار لزوم حل مناقشات با آمریکا به عنوان اصلیترین عامل بحران اقتصادی کنونی، با دولت روحانی برای تحت فشار قرار دادن حاکمیت همکاری می کنند، به نحوی که وظیفه بسیج افکار عمومی برای فشار به حاکمیت بر عهده رسانهها و فعالان جریان اصلاحات است.