به گزارش دیدار مدیا؛ جریان اصلاح طلب که در خلال انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی مبادرت به ارائه لیست های متعدد در سطح تهران و شهرستان ها نموده بود؛ اکنون و با شکست فاجعه بار تجربه شده، پیشاپیش مبادرت به تخریب مجلس یازدهم نموده است.
داوود حشمتی، فعال سیاسی اصلاح طلب در کانال تلگرامی «امتداد» در همین باره نوشت: «موضوع مشارکت پایین مردم در انتخابات را میتوان از سه منظر مورد ارزیابی قرار داد:1) اصولگرایان: آنها بر این باورند که اتفاق خاصی نیفتاده است. در این دوره دوقطبی انتخاباتی میان لیستها مانند دور قبل شکل نگرفته بود. با این حال میزان آراء ثابت ماند. این نشان از پایگاه رای 11 درصدی ثابت اصولگرایان در پایتخت کشور دارد که عمدهترین و مهمترین پایگاه شکل دهنده افکارعمومی در کشور است. از سوی دیگر اساسا برای آنها میزان پایین بودن مشارکت در انتخابات نه تنها بحران به حساب نمیآیِد بلکه، امری مطلوب است.
2) اصلاحطلبان: از منظر اصلاح طلبی آنچه در اسفند 98 اتفاق افتاد، میتواند یک درس دیگر در کنار سایر درسهای رفتاری جریان اصلاحات باشد. اصلاحات در سال 90 با صندوق کاملا قهرکرد و به آن (به دلیل آنکه برگزار کننده انتخابات هم احمدینژاد پسا 88 بود) بیاعتماد بود. در سال 94 اما از استراتژی «یک افراطی کمتر در مجلس» استفاده کرد. اما احزابی که این بار تصمیم گرفتند وارد انتخابات شوند میباید این ارزیابی را از خود داشته باشند که اصلاحات زمانی به پیروزی رسیده که همه باهم حول یک محور حرکت کرده باشند. در غیر این صورت هیچ استراتژی منجر به نتیجه درست نخواهد شد. از سوی دیگر می توان گفت اصلاحات در این انتخابات نه تنها پایگاه اجتماعیشان ریزش نکرد، بلکه با ایستادن در کنار مردمی که نسبت به این رویهها اعتراض داشتند، توانستند با همگرایی بیشتر از موقعیت مطلوبتری برخوردار شود. طبیعتا عملکرد تند مجلس یازدهم در تابستان سال 99 بیش از پیش این پایگاه اجتماعی را تقویت خواهد کرد.
3) جمهوریاسلامی: از منظر کلیت جمهوریاسلامی مشارکت زیر 50 درصد طبیعتا موضوع مهمی باید تلقی شود. بیتوجهی و بیاعتمادی مردم در انتخابات سال 90 منجر به این شد که رهبری در یک سخنرانی از «حقالناس» بودن رای مردم سخن گفته و از همه آنها که به نظام هم علاقهمند نیستند اما «برایشان ایران اهمیت دارد» درخواست کردند در انتخابات شرکت کنند. این سرآغاز فصل جدیدی برای مشارکت مردمی در انتخاباتهای کشور بود. تا آنجا که حتی در انتخابات سال 96 شوراینگهبان دست رد به مشارکت بیشتر مردم در انتخابات زد و اجازه نداد انتخابات که در ساعات پایانی شب شور بیشتری گرفته بود، بیش از ساعت 12 ادامه پیدا کرد. این وضعیت در انتخابات سال 98 کاملا معکوس بود و با وجود عدم مشارکت مردم صندوقهای رای را تا ساعت 12 بازنگهداشتند. اما مردم پای صندوقها حاضر نشدند. نتیجه چه خواهد شد؟ نتیجه پایین بودن مشارکت مردم در انتخابات را در سال آینده مشاهده خواهیم کرد. از این پس تصمیمات دولت در چالش با مجلس حداقلی روبه رو میشود. تصمیمات آنها به خاطر آنکه پشتیبانی حداقلی از مردم را به همراه دارد نیز، با واکنش منفی مردمی روبهرو خواهد شد. بهطور طبیعی شکاف میان مردم و حاکمیت و شکاف میان جریانهای سیاسی درون حاکمیت افزایش چشمگیری در سال آینده خواهد داشت که همه اینها نتیجه مشارکت پایین مردم است. این درحالی است که تصور کنیم دولت روحانی تا آخرین روزهای عمر خود بر سرکار باقی بماند.
داوود حشمتی در این یادداشت مدعی شده است اصلاحات در این انتخابات نه تنها پایگاه اجتماعیشان ریزش نکرد، بلکه با ایستادن در کنار مردمی که نسبت به این رویهها اعتراض داشتند، توانستند با همگرایی بیشتر از موقعیت مطلوبتری برخوردار شود. این ادعا در حالی مطرح می شود که دلیل عمده کاهش مشارکت مردم در انتخابات مجلس یازدهم، نارضایتی از عملکرد اقتصادی دولت و مجلس همسو با جریان اصلاحات در عدم تحقق وعده های از پیش تعیین شده شان بود. این موضعی است که حتی اکثر تحلیلگران سیاسی اصلاح طلب به آن اذعان داشته اند.
حشمتی در ادامه با تکرار این سناریو که در آینده دولت روحانی با مجلس یازدهم چالش خواهد داشت، محور روزهای گذشته اصلاح طلبان در زمینه ناامیدی مردم از مجلس آینده را دنبال کرده است.